Cauze, forme şi tratament în psoriazis
Psoriazisul este o afecțiune cutanată cronică, caracterizată printr-o evoluție accelerată a celulelor pielii. În mod normal, celulele pielii se regenerează în 28-30 de zile, în cazul psoriazisului, acest proces are loc în 3-6 zile. Psoriazisul nu este contagios, dar, din păcate, nu se oprește doar la nivelul pielii, putând afecta în diverse feluri și alte organe.
Psoriazisul poate afecta diverse zone ale corpului, însă cu preponderenţă partea frontală a genunchilor, partea dorsală a coatelor, trunchiului, scalpului şi spatelui. Fiind o afecțiune cu debut la orice vârstă și incidență egală pe sexe, psoriazisul presupune existența unor leziuni eritemato-scuamoase tipice localizate pe scalp și pe zonele de extensie (coate, genunchi). Deși cei mai mulți pacienți prezintă forme ușoare care pot fi tratate topic, 15-25% din cazuri sunt moderate și severe, determinând un disconfort fizic crescut, un stres psihosocial sever și în final un impact negativ asupra calității vieții pacientului.
Cauzele care pot produce psoriazis nu sunt pe deplin elucidate, dar se cunosc o serie de factori declanșatori implicați precum: stresul (stările conflictuale, depresia), traumatismele, factori ambientali, infecțiile sau anumite medicamente. Potrivit statisticilor, aproape 30% din persoanele diagnosticate cu psoriazis au o rudă de gradul I care suferă de aceeaşi afecţiune. Această legătură genetică poate fi însă influenţată de apariţia infecţiilor sau administrarea anumitor medicamente, precum şi de traumatismele la nivelul pielii sau stresul cotidian. Psoriazisul este o boală cronică autoimună, în majoritatea cazurilor de provenienţă ereditară, care afectează circa 3% din populaţia globului, de regulă între 11 şi 45 de ani. În funcţie de diverşi factori, psoriazisul poate fi clasificat în mai multe tipuri. Astfel, în funcţie de vârstă, există forme care debutează în copilărie, între 20 şi 30 de ani - cel mai frecvent, precum şi forme care se manifestă după 50-55 de ani. Felul în care arată leziunile determină o altă clasificare a psoriazisului. „Unele forme sunt forme zise vulgare - psoriazis vulgar -, şi acestea sunt cele uscate. Dar sunt şi formele exsudative, care prezintă un gel de vezicule, de băşicuţe să spunem aşa, pline cu lichid. În timp ce unele au tendinţe să dispară, altele tot apar”, a explicat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu. O altă formă a psoriazisului afectează unghiile. Minimum 50% din pacienţii cu orice formă de psoriazis au şi o anume afectare unghială. Apar nişte depresiuni în unghie ca şi cum ar fi înţepată de ace sau în timp pot apărea tot felul de striaţii, unghia se îngroașă, se îngălbeneşte, apar striaţii longitudinale, transversale. Potrivit specialiştilor, o formă rară a psoriazisului este cea care apare pe mucoase (mucoasa bucală, conjunctivală, mucoasa genitală), 95-98% dintre cazurile de psoriazis manifestându-se pe piele, nu pe mucoase.
O persoană din zece care suferă de o formă de psoriazis dezvoltă o formă de artrită, care de regulă afectează degetele şi articulaţiile genunchiului. În psoriazisul pustular sau exfoliativ, o pierdere masivă de celule de la suprafaţa pielii poate conduce la pierderea de proteine, infecţii şi febră ridicată, iar netratată, afecţiunea poate pune viaţa în pericol. Psoriazisul se tratează în mod normal cu emolienţi, care înmoaie pielea. În cazurile foarte grave de psoriazis pustular, pentru care preparatele topice pot să nu dea rezultate, este recomandat tratamentul oral sau intravenos cu medicamente. Toţi pacienţii bolnavi de psoriazis trebuie să meargă la control de specialitate cel puţin o dată pe an.
Potrivit Federației Internaționale a Asociațiilor de Psoriazis, la nivel mondial, peste 125 milioane de persoane suferă de psoriazis/artrită psoriazică. Psoriazisul afectează în 2-3% din populația lumii. Aproximativ 400.000 de români suferă de psoriazis, incidența estimată la nivelul populației României fiind de 2%, arată statisticile Societății Române de Dermatologie.