Ce au declarat pasagerii audiaţi până în prezent
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că, în cadrul anchetei privind autocarul prăbuşit în Muntenegru, au fost audiaţi, miercuri seară, patru pasageri ai autocarului, care au putut confirma că la volan se afla poliţistul George Ciobanu, una dintre persoanele decedate în accident.
Am audiat aseară patru pasageri care se aflau în autocar. Au declarat cum au perceput dumnealor ceea ce s-a întâmplat acolo. Au putut să confirme că la volan se afla Ciobanu George, poliţistul decedat în accident. (...) Au relatat cum au perceput dumnealor ieşirea din tunel, viraj dreapta, viraj stânga. Nu putem să tragem o concluzie momentan de modul în care efectiv s-a produs accidentul. Avem nevoie şi de datele oferite de autorităţile din Muntenegru“, a declarat Tiberiu Niţu.
Întrebat dacă cele patru victime audiate până în prezent au declarat că autocarul avea viteză, procurorul general a răspuns că, deocamdată, „totul este relativ“. „Fiecare percepe potrivit propriilor simţuri. Ei sunt după o traumă extrem de puternică“, a subliniat Tiberiu Niţu.
Parchetul General face o anchetă în cazul accidentului, sesizându-se din oficiu pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va cere sprijinul autorităţilor din Muntenegru în acest caz, au precizat reprezentanţii instituţiei.
„Ancheta autorităţilor din Muntenegru a relevat până acum că, în momentul în care autocarul a ieşit dintr-un tunel rutier, carosabilul era umed şi este posibil ca şoferul să fi fost incomodat scurt timp de lumina foarte puternică a soarelui, pierzând controlul asupra vehiculului, în curbă“, scrie presa din Muntenegru.
O parte dintre persoanele rănite vor fi externate
Cinci persoane rănite în urma accidentului de autocar produs în Muntenegru ar putea fi externate, începând de astăzi, de la Spitalul Universitar din Capitală, în timp ce starea altor doi răniţi aflaţi la terapie intensivă se menţine critică, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Leo Grecescu.
„La terapie intensivă se mai află alţi patru pacienţi, aflaţi în stare bună“, a precizat dr. Leo Georgescu. Alte două persoane care s-au aflat în autocarul prăbuşit în Muntenegru „sunt externabile, însă acest lucru depinde de starea lor psihică, dat fiind şocul de după accident“, a declarat şi directorul medical al Spitalului Elias din Capitală, dr. Dana Safta.
La Elias au fost internaţi cinci răniţi din Muntenegru, dintre aceştia o tânără de 26 de ani din Cluj fiind externată miercuri. Ceilalţi 25 de răniţi din accidentul de autocar produs în Muntenegru sunt internaţi la spitalele Universitar (11), Floreasca (10) şi Bagdasar-Arseni (4). Trei dintre aceştia, respectiv doi de la Spitalul Universitar şi unul de la Floreasca, se află în stare foarte gravă, fiind în comă.
Sute de oameni la slujbele de înmormântare
Ieri, la Curtea de Argeş, patru persoane care şi-au pierdut viaţa în accidentul de autocar din Muntenegru au fost înmormântate în cele două cimitire din municipiu, cimitirul Bisericii „Sfinţii Voievozi“ şi Cimitirul „Sfinţii Îngeri“. Este vorba despre fosta profesoară de matematică Mariana Mateescu, soţul acesteia, inginerul Toma Mateescu, Ion Marinescu şi Nicolae Derviş. Ca şi la slujba înmormântării, sute de oameni au participat, în urmă cu o zi, la slujba săvârşită după aducerea la Curtea de Argeş a sicrielor cu trupurile celor patru persoane decedate, slujbă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. (Bogdan Cronţ)