Ce au în comun cei mai longevivi oameni din lume

Data: 18 Ianuarie 2024

Cei mai în vârstă oameni din lume au cel puțin trei elemente în comun, și anume o dietă sănătoasă, un stil de viață echilibrat și o viață activă, însă există și diferențe notabile între ei în ceea ce privește factorii care i-au ajutat să ajungă la vârste foarte înaintate.

În Japonia, de exemplu, persoanele care au depășit 100 de ani sau chiar 110 ani au în general o dietă destul de strictă, axată pe un consum moderat de alimente, în schimb, persoanele longevive din zona mediteraneeană și cele din țările latino-americane sunt mai îngăduitori în privința alimentației lor, oferindu-și din când și câte un răsfăț culinar. Acest lucru a fost evidențiat în urma discuțiilor pe care reprezentanți ai organizației LongeviQuest, specializată în aspecte legate de longevitate, le-au avut cu mai mult de o mie de persoane de peste 100 de ani. După cum a explicat pentru Business Insider un reprezentant al organizației, majoritatea centenarilor intervievați, indiferent de țara în care trăiesc, tind să aibă o atitudine pozitivă - acesta fiind unul dintre secretele longevității. Sunt însă și mulți alți factori care ne pot ajuta să trăim cel puțin până la 100 de ani.

În Japonia, unde, se știe, trăiesc multe persoane care au depășit un secol de viață, s-a observat că persoanele longevive respectă o regulă pe care japonezii o numesc „hara hachi bu”, adică să te oprești din mâncat înainte de a te simți sătul, când simți că te-ai „umplut” în proporție de circa 80%. În schimb, latino-americanii longevivi nu ezită să se răsfețe uneori cu puțin vin sau cu ciocolată.

S-a observat, de asemenea, că persoanele longevive tind să fie foarte religioase, iar lucrul acesta le ajută să aibă o atitudine pozitivă. Alți factori identificați ca având un rol în atingerea unor vârste înaintate sunt dietele bogate în legume și fructe și mișcarea zilnică. În plus, există studii care au demonstrat că singurătatea scade speranța de viață. În cazul persoanelor longevive din țări ca Brazilia sau Columbia s-a observat că cele mai multe locuiesc împreună cu familiile lor, o tradiție care favorizează longevitatea, dar care începe să se piardă în Japonia și Argentina. (I. M.)