Cea mai nouă biserică a militarilor din Bacău se sfinţeşte astăzi

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 06 Septembrie 2007

▲ PS Ioachim Băcăuanul, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, oficiază astăzi, de la ora 9.00, slujba de sfinţire a Bisericii „Sf. Gheorghe“ şi „Eroii Neamului“ din cadrul Centrului 115 Comunicaţii R.M.N.C. din Bacău ▲ Evenimentul se bucură de prezenţa unor personalităţi din lumea militară, a oficialităţilor locale şi a peste 30 de preoţi ▲ Vor fi oferite distincţii pentru ctitori, iar toţi credincioşii prezenţi vor primi o masă caldă ▲

Astăzi se sfinţeşte una dintre cele mai mari biserici din ţară construite în cadrul unei unităţi militare. PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, sfinţeşte astăzi Biserica „Sf. Gheorghe“ şi „Eroii Neamului“ din incinta unităţii militare din municipiul Băcău, Centrul 115 Comunicaţii R.M. N.C. La eveniment participă mai mulţi invitaţi, atât militari, cât şi clerici şi oficialităţi. Astfel, vor fi prezenţi la sfinţire o serie de militari de grad superior, cum ar fi general maior Dumitru Cristea, şeful Direcţiei Comunicaţii şi Informaţii, reprezentantul Statului Major General, dar şi Locţiitorul Şefului Direcţiei de Comunicaţii şi Informaţii, general de brigadă Adrian Bantaş, precum şi colonelul Ioan Cerăceanu, comandantul Comandamentului Comunicaţii şi Informaţii. „Ne onorează prezenţa unor astfel de personalităţi. Credem că evenimentul este unul deosebit de important pentru unitatea militară de la Bacău şi de aceea am şi ţinut să avem printre noi asemenea invitaţi. Acesta a fost şi motivul pentru care sfinţirea are loc astăzi, deoarece la sfârşit de săptămână, invitaţii militari nu pot părăsi locul de muncă pentru a ajunge la noi. Este mai greu de obţinut un ordin de vizită în acea perioadă a săptămânii. Pe lângă aceştia, sunt prezenţi militari de la mai multe unităţi militare din toată ţara“, ne-a declarat preotul de la unitatea militară amintită, părintele Lucian Butnaru.

Distincţii pentru ctitorii bisericii

La sfinţirea bisericii de la unitatea militară din municipiul Bacău participă şi alţi invitaţi de seamă. Sunt prezenţi la sărbătoarea bisericii militarilor de la Bacău dl. Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, părintele protopop Constantin Tomozei, de la Bacău Nord, părintele protopop Constantin Alupei, de la Oneşti, protosinghelul Serafim Huzdup, de la Mănăstirea „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena“ Vermeşti, judeţul Bacău, pr. Gheorghe Petraru, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, precum şi preoţi militari din Buzău şi Iaşi. Slujba de sfinţire începe la ora 9.00, după care, pe o scenă amenajată lângă biserică, se oficiază Sfânta Liturghie. „Pe lângă aceşti invitaţi şi cei peste 30 de preoţi care slujesc astăzi, aşteptăm un număr mare de pelerini. După sfinţire şi după ce toată lumea va trece prin Sfântul Altar, un preot va împărţi tuturor pânză sfinţită şi iconiţe cu Sf. Gheorghe. După Sfânta Liturghie, o parte dintre cadrele militare şi invitaţii prezenţi, care au contribuit la construirea bisericii, vor primi distincţii constând din plachete şi medalii, special făcute pentru această ocazie, ca o recunoaştere atât din partea Bisericii, prin binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul, cât şi a unităţii militare în cadrul căreia funcţionăm“, a completat pr. Lucian Butnaru. Ziua se încheie cu o agapă frăţească, la care participă toţi pelerinii şi de la care nu vor lipsi tradiţionalele sarmale, dar şi cozonacul sau vinul.

Biserica - simbol al tuturor militarilor băcăuani

Piatra de temelie a Bisericii „Sf. Gheorghe“ şi „Eroii Neamului“ din Bacău a fost pusă pe 13 mai 1999, de PS Eftimie, Episcopul Romanului. În acelaşi an, la 1 septembrie, au debutat lucrările de construcţie, sub îndrumarea preotului militar de atunci, părintele Iordache Pascariu, şi cu sprijinul material al militarilor de aici. Până în 2004, când pr. Pascariu a trecut la cele veşnice, s-au făcut zidurile şi acoperişul, care este lucrat de meşteri maramureşeni. Din 2004, o dată cu venirea aici a preotului Lucian Butnaru, s-au terminat interioarele, s-a făcut pictura în tehnica fresco şi stil neo-bizantin, s-au procurat mobilierul şi toate obiectele liturgice necesare. „Biserica aceasta este unică în felul ei, pentru că este cea mai mare biserică din cadrul unităţilor militare din Bacău. Construită în stil moldovenesc, ea a adunat în jurul ei mai mulţi militari din Bacău. Biserica este un simbol al tuturor militarilor din oraş, pentru că, de-a lungul anilor, unităţile militare de aici au trecut prin mari transformări, multe dintre ele desfiinţându-se. Construită pe un teren al unei unităţi militare, care se va păstra în următorii ani, biserica este un simbol al jertfei militarilor, deoarece aceşti oameni sunt în permanentă stare de jertfă. Pe lângă această biserică, mai există aici o casă ecumenică, pentru că militarii sunt de mai multe confesiuni, dar şi un monument şi un cimitir al eroilor. Deşi este o biserică a militarilor, este iubită şi frecventată de credincioşi, care apreciază mult spaţiul special în care este construită. Am considerat că trebuie s-o sfinţim astăzi, când pomenim minunea Arhanghelului Mihail în Colose. Biserica «Sf. Gheorghe» şi «Eroii Neamului» nu este singura biserică de acest gen din Bacău, militarii având lăcaş de închinare şi la Jandarmerie, la Unitatea de Aviaţie şi la Pompieri, unde încă se construieşte. Apreciem foarte mult activitatea şi implicarea locotenent-colonelului Constantin Liviu Munteanu, pentru care am făcut un demers la PF Părinte Patriarh Teoctist, pentru a-i oferi Crucea Patriarhală pentru mireni, ultima pe care vrednicul de pomenire PF Părinte Teoctist a dat binecuvântare“, ne-a declarat PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.