Cei mai mulți bani vin de la românii din Germania și țările nordice
Numărul transferurilor de bani din diasporă către România va creşte cu aproximativ 15%, în aprilie, comparativ cu datele din luna anterioară, arată estimările unei companii de transferuri financiare internaţionale.
Conform studiului realizat de TransferGo și preluat de Agerpres, motivul principal pentru care românii din diasporă trimit în mod regulat bani în ţară este acela de a-şi susţine familia şi rudele rămase acasă (70%), în timp ce pentru 25% scopul este de a economisi într-un cont din România.
Comparativ cu anul precedent, în 2021, compania a înregistrat o majorare cu 30% a transferurilor efectuate către România din ţările nordice şi Germania, „ceea ce indică faptul că mulţi români s-au orientat în ultimii doi ani către ţări cu o situaţie politică şi economică mai stabilă”.
Potrivit studiului, tendința a fost vizibilă mai ales în cazul românilor din Marea Britanie. Astfel, în ultimul an, circa 15% dintre clienţii platformei şi-au schimbat deja adresa de reşedinţă din Regatul Unit cu una dintre ţările nordice sau Germania, iar un număr considerabil de români s-au întors din Marea Britanie, cu intenţia de a se reloca ulterior într-o altă ţară cu economie dezvoltată.
În medie, un român trimite acasă 500 de euro pe lună, în condiţiile în care venitul celor care lucrează în străinătate este de aproximativ 2.000 de euro, arată un alt studiu realizat anul trecut.
Datele Băncii Mondiale relevă faptul că valoarea sumelor trimise în România, în 2019, a fost de 7,2 miliarde de dolari, acestea reprezentând un procent de 3% din PIB. În 2020, potrivit Eurostat, românii din diasporă au trimis în țară 3,4 miliarde de euro, sub formă de remitenţe. (C. Z.)