Cel mai călduros deceniu din istoria măsurătorilor meteo

Data: 21 Iunie 2022

Perioada 2012-2021 reprezintă cel mai călduros interval de zece ani consecutivi din istoria măsurătorilor, în România, a afirmat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), care s-a referit și la fenomenul de secetă ce s-a accentuat în Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. 

Anul 2019 rămâne în topul celor mai călduroşi ani din istoria măsurătorilor, 2012-2021 este cea mai călduroasă perioadă de zece ani consecutivi, iar 2021 este un an-record din punctul de vedere al fenomenelor meteorologice extreme, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM, la conferința „Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”. 

„Observăm că se întâmplă ca fenomenul de secetă să rămână în prezent, să se accentueze în intensitate sau să se extindă mai departe. O analiză a primelor zece luni, între 1 septembrie 2021 și 15 iunie 2022, comparativ cu 2019-2020, arată caracterul secetos în acele zone din partea de est-sud a ţării, Moldova, Dobrogea, Muntenia şi Oltenia. În acest an, în aceste zone, cantitatea medie la nivel regional se situează sub 400 de litri pe metru pătrat, ceea ce evidenţiază caracterul de regim pluviometric secetos în aceleaşi zone - Moldova, Dobrogea, Muntenia, exceptând Oltenia, cu o valoare uşor peste ce ar însemna la limită”, a explicat Elena Mateescu, potrivit Agerpres.

Conform specialistei ANM, pentru perioada imediat următoare, din punct de vedere meteorologic, vremea va fi caniculară în România ca urmare a unei mase de aer tropical ce ne va traversa teritoriul.

„Începând din 21 iunie până cel mult în 24-25 iunie, masa de aer tropical care la acest moment afectează Europa de Vest, cu siguranţă, va aborda şi zona ţării noastre şi va aduce primele zile în care valorile de temperaturi să se apropie şi să depăşească pragul unei zile de caniculă de 35 de grade”, a menţionat Elena Mateescu.

În legătură cu situația din agricultură, potrivit lui Claudiu Soare, reprezentant al Uniunii Naţionale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, culturile agricole semănate în toamna anului 2021 sunt afectate în diferite grade de secetă pe o suprafaţă foarte mare. 

„Din cauza lipsei de precipitaţii, culturile de toamnă au îmbătrânit prematur şi au ajuns la maturitate mult mai devreme sau chiar s-au uscat în unele zone calamitate. Sunt foarte multe zone unde recoltarea culturilor nu va fi rentabilă, prin urmare vor fi introduse pe tarlale animale pentru păscut sau plantele vor fi tocate pentru zootehnie sau încorporare în sol”, se spune într-o scrisoare deschisă a uniunii, în care fermierii afectați sunt sfătuiți să depună la primării înştiinţarea de daune la culturile înfiinţate toamna trecută.