Cele mai bune alimente pentru sănătatea inimii

Un articol de: Daniela Troia - 08 Feb 2021

Obiceiurile alimentare nesănătoase irită organismul, declan­șând inflamația de nivel scăzut. De aceea, dieta trebuie să ajute la minimizarea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi ­colesterolul ridicat sau tensiunea arterială și excesul de greutate corporală. Prezentăm mai jos ­câteva alimente antiinflamatorii utile pentru a vă menține inima sănătoasă și pentru a reduce ­riscurile bolilor cardiovasculare.

Consumul a 28 de grame de nuci sau arahide, caju, migdale, fistic, în fiecare zi, reduce riscul, bolilor de inimă cu 35% și nivelul colesterolului din sânge. Acest lucru este atribuit efectelor antiinflamatorii ale nutrienților din nuci, cum ar fi acizii grași nesaturați, fibrele, vitamina E, potasiul.

Căpșunile, murele, afinele și alte fructe de pădure de vară conțin antocianine, compuși care dau fruc­telor de pădure culoarea roșu-violet și acționează ca antioxidanți care previn acumularea de plăcuțe de colesterol în artere și îmbu­nătățesc fluxul sanguin. Fructele de pădure sunt, de asemenea, sărace în calorii și ne aduc o sursă bună de fibre (două până la patru grame de fibre pe jumătate de cană). O mare parte dintre aceste fibre sunt solubile, reducând valorile colesterolului. Fructele congelate imediat ce sunt culese pot avea mai mulți nutrienți decât fructele proaspete.

Fasolea, lintea și mazărea repre­zintă o altă sursă bogată în nutri­enți antiinflamatorii, iar printr-un consum variat al acestor leguminoase, de trei până la patru ori pe săptămână (sau cel puțin trei căni pe săptămână), avem porția necesară prevenirii oricărei afecțiuni cardiovasculare. Nu numai că leguminoasele au un conținut ridicat de fibre, care scad colesterolul, dar sunt și surse excelente de proteine ​​pe bază de plante.

Frunzele de ceai negru și verde conțin compuși polifenolici care acționează pentru a reduce produc­ția și absorbția colesterolului. Consumul a două până la trei căni pe zi are potențialul de a reduce semnificativ atât colesterolul total, cât și LDL sau colesterolul „rău” și riscul general de boli de inimă și de blocaje la nivel cardiac și circulator. Pentru o și mai bună eficacitate vă recomand următoarea rețetă: urzică, soc, mentă, tei, mesteacăn, păpădie, sânziene, teci de fasole, nuc, frasin, coada calului, pir rădăcină sau ceaiul „Trigliceride și Colesterol”, produs de Herbalrom.

Usturoiul este un alt aliment care are capacitatea de a reduce nivelul colesterolului și de a preveni formarea de plăci și cheaguri de sânge. 

Avocado este o modalitate excelentă de a obține acea grăsime „bună”, prin conținutul bogat în vitamina E, fibre și carotenoizi, care funcționează împreună pentru a calma inflamația.

Dovleacul este o legumă plină de carotenoizi, precum beta-carotenul, care acționează ca un antioxidant. Consumul regulat de alimente bogate în carotenoizi (produsele portocalii și verde închis) este asociat cu un risc scăzut de inflamație și boli de inimă. 

Peștele, precum somonul, este una dintre cele mai bune surse ale acizilor grași. Se recomandă consumul de pește de două ori pe săptămână, 180-200 de grame, pentru a obține acest beneficiu de protecție a inimii. Alte surse de omega-3 decât somonul sunt conservele de ton, somn, sardinele, hamsiile și creveții.

Consumul de vin, cu măsură, prin conținutul de resveratrol, este asociat cu scăderi semnificative ale riscului bolilor de inimă. Cele mai mari cantități de resveratrol se găsesc în vinul roșu. 

Semințele de in, prin conținutul de fibre, polifenoli și acizi grași omega-3, acționează pentru scăderea tensiunii arteriale și îmbu­nătățirea valorii de colesterol.