Cele mai bune metode de combatere a varicelor
Pentru tratarea varicelor, fitoterapia recomandă speciile de plante bogate în taninuri, flavonoide și vitamina K, cu proprietăți antiinflamatoare și astringente, cu rol de ameliorare sau vindecare a afecțiunilor și de a înlătura blocajele apărute în circulația venoasă a sângelui.
Cunoscute sub denumirea de boala venelor, varicele sunt dilatări permanente, cu deformări neregulate și lărgiri anormale ale unor vase superficiale sau profunde, mai ales la picioare. Boala este cauzată de pierderea elasticităţii peretelui venos, proasta funcționare a valvelor din interior, relaxarea musculaturii netede și creșterea presiunii fluxului sanguin. Aceasta se agravează atunci când apar multe complicații, dureri acute, crampe, oboseală, greutate în gambe, umflarea gleznelor (edeme), ulcerații și sângerări.
Boala apare atât la vârstnici, cât și la tineri, iar calitatea vieții este profund afectată. Factorii favorizanți sunt: boli moștenite, insuficiența cardiacă, accidente cerebrale, ischemie arterială, tromboflebite profunde, constipație, obezitate, operații care impun repaus prelungit la pat, unele boli infecțioase, o dietă sărăcăcioasă, consum excesiv de carne, carența de vitamina C și bioflavonoizi care slăbesc structura de colagen din pereții venelor, lipsa mișcării, a exercițiilor fizice.
Rețetele fitoterapeutice, folosite intern sau extern, au rolul de a păstra tonusul venelor și al capilarelor fragile, prin întărirea pereților, și de a înlătura blocajele existente în circulația sângelui, cicatrizând rănile formate și diminuând procesele inflamatoare și edemele la nivelul gambei.
Recomandări în uz intern
Infuzie din herba de sulfină galbenă - o lingură la 200 ml apă clocotită, cu infuzare timp de 20 minute, din care se beau una-două căni pe zi.
Infuzie din frunze de viță-de-vie - 40 g la 500 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10 minute și se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese.
Decoct din rădăcini de tătăneasă - două linguri la 500 ml apă rece; se fierbe 10 minute, se infuzează 15 minute și se bea fracționat, pe parcursul întregii zile.
Decoct din fructe de afin, coacăz negru sau măceș - două linguri la 500 ml apă; se fierbe 5 minute, se infuzează 10 minute și se bea fracționat, în cursul zilei.
Infuzie din amestec cu coada-calului, iarba-tâlharului, păducel, păpădie, salvie, traista-ciobanului și urzică: în părți egale, o linguriță de amestec la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit cinci minute și se beau două-trei căni pe zi, adăugând câte o linguriță de Bitter suedez, cu acțiune venotonică, cicatrizantă, depurativă și de restabilire a circulației sanguine. Rețeta originală a profesorului Constantin Milică include un decoct din herba de coada-calului, coada-şoricelului, traista-ciobanului, sulfină galbenă și urzică vie, rădăcini de tătăneasă, flori sau coaja semințelor de castan sălbatic, frunze de salvie și pelin, scoarţă de salcie sau stejar.
Tratamente externe
Se recomandă comprese, cataplasme și băi locale cu plante care influențează favorabil circulația sângelui și au proprietăți antiseptice, cicatrizante și de oprire a sângerării. Rezultate bune dau compresele cu decoct din flori de câmp sau scoarță de stejar, frunze uscate de pelin și rădăcini de tătăneasă - două linguri la 300 ml apă - cu conținut ridicat în rezine, ceară și taninuri, care se dizolvă în apă caldă și formează soluții vâscoase, cu proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, astringente și cicatrizante.
Pentru a preveni apariția și extinderea bolilor venoase este necesară schimbarea stilului de viață, evitarea sedentarismului, o alimentație corectă și aplicarea unui ansamblu de măsuri de recuperare.