Cele mai căutate meserii
Se ştie deja că inteligenţa artificială reconfigurează, încet, dar sigur, tabloul meseriilor de viitor, iar accelerarea digitalizării schimbă structura competenţelor, aşa cum se vede cel mai bine în domeniul educaţiei. Pandemia a contribuit mult la trasarea unor direcţii clare de dezvoltare profesională şi de ofertare a unor joburi care nu se aflau neapărat între cele mai atractive, cum ar fi meseria de curier.
Studiile recente în resurse umane arată că, în pandemie, cel mai căutat job a fost cel de curier şi evidenţiază că va fi, cu siguranţă, printre cele mai căutate şi în 2022. Domeniul IT rămâne, însă, în topul celor mai bine plătite meserii şi în 2022, iar tendinţa salarizării aici este de creştere, pe fondul deficitului de specialişti cauzat de emigrarea multora dintre aceştia în Occident, potrivit comparatorului de salarii, salario.ro.
Graficul de prognoză al abilităţilor, realizat de Centrul European pentru Dezvoltarea Învăţământului Vocaţional (CEDEFOP), relevă cele mai căutate meserii în România, până în 2030, şi acestea sunt în domeniile: legal, sănătate, educaţie, social şi cultural, cu variate activităţi ce ţin de legi, ştiinţe sociale, arte, religie. Clasificate pe joburi, acestea ar fi: asistenţi medicali; muncitori servicii personale legate de călătorii; menaj; catering; îngrijirea copilului şi îngrijirea personală; profesori; traineri; ingineri; oameni de ştiinţă; vânzători; servicii de protecţie (ex.: pompieri, poliţişti, jandarmi); administraţie şi business; funcţionari.
Un studiu realizat de Fundația Naţională de Ştiințe din SUA arată că 80% din joburile disponibile până în 2025 vor fi bazate pe aşa-numitele competenţe STEM (Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie şi Matematică). (G. Z.)