Cele mai căutate orașe pe piața imobiliară din România

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 16 Iunie 2017

Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Ilfov, Timişoara, Oradea şi Arad sunt oraşele cu cea mai mare cerere de proprietăţi imobiliare, relevă datele unui studiu de specialitate citat de Agerpres. În ceea ce priveşte Capitala, studiul arată că majoritatea potenţialilor cumpărători au bugetele între 70.000 - 120.000 euro şi caută apartamente cu două camere sau proprietăţi mici în zona centrală sau zona de nord.

Anul 2016 a adus schimbări majore în planul tranzacţionărilor imobiliare, fiind considerat de specialişti cel mai bun an de la declanşarea crizei economice. Astfel, volumul de vânzări în imobiliare a crescut cu 35%, comparativ cu anul 2015, în timp ce închirierile au luat avânt mai ales în principalele oraşe din ţară, pentru ca, pe segmentul de retail, nivelul livrărilor să se majoreze cu 40%, în raport cu 2015, potrivit unui studiu citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte zonele cu cel mai mare interes pe segmentul imobiliar, conform studiului, Bucureşti, Cluj, Braşov, Sibiu, Ilfov, Timişoara, Oradea şi Arad s‑au situat pe primele poziţii. Astfel, aproximativ 58% din respondenţi au manifestat interes imobiliar pentru zona Clujului, cu mult față de Bucureşti (21%). Topul este continuat de Braşov, cu aproape 5%, şi Arad, cu puţin peste 4%.

Interesul major arătat pentru Cluj‑Napoca este explicat de autorii studiului prin faptul că aici se înregistrează şi cele mai scumpe locuinţe - în medie 1.214 euro pe metru pătrat în anul precedent, preţul fiind mai mare cu 13% faţă de 2015.

O zonă cu o cerere mare de locuinţe noi, ca efect al forţei de muncă atrase din alte zone, este Sibiul. Finalizarea parcurilor industriale din zonă va genera în următorii ani peste 3.000 de locuri de muncă şi, astfel, noi cereri de locuinţe pentru persoanele care urmează să se relocheze aici. Cererea mare de locuinţe este confirmată şi de interesul major pentru închirieri - un imobil oferit spre închiriere fiind ocupat în medie în 12 ore de la publicarea unui anunţ, se mai arată în aceeași cercetare.

Pe de altă parte, spre deosebire de Bucureşti sau Cluj, în Timişoara se înregistrează o creştere a ofertei şi preţurilor sub cele vehiculate în oraşele amintite. Aici, locuinţele vechi s‑au apreciat cu 1,1% în ianuarie, faţă de decembrie 2016, iar cele noi s‑au ieftinit cu 2,3%, de la 1.056 la 1.032 de euro/mp.

În acelaşi timp, în Braşov este preconizată o creştere a preţurilor apartamentelor vechi cu 2,3% şi cu 2% a celor noi.

În ceea ce priveşte piaţa imobiliară din Bucureşti în 2016, studiul arată că majoritatea potenţialilor cumpărători au bugete între 70.000 și 120.000 euro. Aceştia se împart în cei care accesează credite tip „Prima casă” şi caută, în general, apartamente cu două camere sau garsoniere, şi cumpărători cu bugete de peste 75.000 euro, ce îşi îndreaptă atenţia către proprietăţi mici din zona centrală sau zona de nord.

„Destul de slab reprezentat, dar totuşi prezent în piaţă, este investitorul cu bugete de peste 120.000 euro, care pot ajunge chiar şi până la 400.000 euro. Acesta are în vizor segmentul rezidenţial şi este interesat, de regulă, de închiriere pentru o perioadă de timp limitată, de câţiva ani, după aceea urmând să se mute în respectiva proprietate”, a declarat Mădălina Vasile, specialist în tranzacţii imobiliare.

Cât privește metoda de plată folosită cel mai mult anul trecut, respondenţii studiului au indicat creditele ipotecare ca fiind cele mai avantajoase mijloace de finanţare pentru o tranzacţie imobiliară - după finanţarea din venituri proprii/economii.

În ceea ce priveşte 2017, nucleul creditărilor ipotecare va fi definit în continuare de programul guvernamental „Prima casă”, specialiştii aşteptându‑se la menţinerea unui interes major pentru acest sistem de creditare.

Studiul RE/MAX a fost realizat pe un eşantion de aproximativ 200 de respondenţi - agenţi imobiliari, brokeri, cumpărători şi vânzători de produse imobiliare în anul 2016.