Cele mai mari sume din PNRR sunt pentru autostrăzi, educație și spitale
Cu ajutorul fondurilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor fi reduse semnificativ decalajele dintre România şi ţările dezvoltate, iar investiţiile „vor merge în toate colţurile României”, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, miercuri, în plenul reunit al celor două camere, cu ocazia prezentării alocărilor pe capitole din PNRR.
Potrivit acestuia, cele 29,2 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru rezolvarea unor probleme amânate de ani de zile, precum managementul apei - capitol cu o alocare de aproape 2 miliarde de euro; împăduriri - 1,3 miliarde de euro; managementul deşeurilor - 1,1 miliarde euro.
„Transport sustenabil - rutier, feroviar şi metrou - 7,6 miliarde de euro. Toţi aceşti bani se vor duce în investiţii de care vor beneficia toţi românii. Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen - 1,6 miliarde de euro. Se poate face şi vom face asta în România. Cloud guvernamental, digitalizarea administraţiei publice, care a tot fost amânată ani de zile, pe care am început-o anul trecut, va continua şi prin acest program - 2 miliarde de euro.
Bineînţeles, Banca Naţională de Dezvoltare, Fondul local pentru tranziţie «verde» şi digitală - 2,1 miliarde de euro”, a detaliat Cîţu.
Conform premierului, este prevăzut un fond de 2,4 miliarde de euro pentru spitale şi creşterea accesului la sănătate, iar proiectul „România Educată” are alocate 3,6 miliarde de euro.
La rândul său, ministrul proiectelor europene, Cristian Ghinea, a declarat că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii PSD, s-a convenit ca fondurile din PNRR să fie distribuite „echitabil” geografic şi să se creeze o echipă de monitorizare a implementării acestui plan. (C. Z.)