Cele mai multe pagube în locuințe sunt cauzate de inundații
În locuințele din România, anul trecut, cele mai multe daune (54%) au fost cauzate de avarierea accidentală a conductelor de apă, a instalaţiilor sanitare de apă şi canalizare, precum şi de inundaţiile provocate de vecini. Incendiul este mai puțin frecvent, în schimb pagubele în aceste situaţii sunt mult mai mari, arată o analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Anul trecut, valoarea medie a unei despăgubiri plătite în caz de incendiu a fost de aproximativ 48.300 de euro.
Într-un top al problemelor din gospodărie care au generat cele mai multe pagube, după inundația cauzată de instalațiile sanitare urmează inundaţia din cauze naturale, furtuna, răspunderea civilă faţă de terţi şi incendiul. Având în vedere frecvența acestora, reprezentanții asigurătorilor sunt de părere că asigurarea locuinței este mai mult decât necesară.
„În plus faţă de poliţele obligatorii PAD, (…) o asigurare facultativă oferă protecţie financiară pentru mult mai multe riscuri, inclusiv pentru cele mai frecvente”, a declarat Adrian Marin, preşedinte UNSAR, potrivit Agerpres.
În România, asigurarea locuinţelor este obligatorie prin lege, însă doar o gospodărie din cinci respectă această obligativitate. Având poliţă obligatorie PAD, similară RCA-ului pentru autoturisme, proprietarul unei locuințe afectate de cutremur, inundaţie sau alunecare de teren poate primi până la 20.000 euro, respectiv 10.000 euro, în funcţie de tipul construcţiei. Pentru protecția casei sau a apartamentului la valoarea reală şi în fața mai multor riscuri (incendiu, explozie, furtună, furt, vandalism etc.) este nevoie, însă, de o asigurare facultativă. (A. D.)