Celebrarea Centenarului pe continentul american
Trei state americane, Texas, Ohio şi Illinois, au emis proclamaţii oficiale prin care felicită România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi evidenţiază rolul comunităţilor de români-americani la dezvoltarea societăţii americane. În Ohio se află una dintre cele mai importante şi vechi comunităţi de români, înfiinţată în 1902. La fel de veche este și comunitatea românilor-americani din Illinois, prima organizaţie a acestora apărând în 1907, sub denumirea de „Speranţa”.
Guvernatorul şi viceguvernatorul statului Ohio au emis o proclamaţie prin care salută România cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri, evidenţiind legăturile dintre acest stat şi România, potrivit unui comunicat al Ambasadei României în SUA. În document se menţionează că oraşul Cleveland din statul Ohio găzduieşte Grădina Culturală Română, unde vizitatorii pot afla informaţii privind Carpatina, prima societate românească de ajutor şi prima de acest tip din SUA.
Documente similare au emis şi autorităţile din statele Texas şi Illinois.
În textul proclamaţiei emise de guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, se remarcă aportul texanilor de origine română la îmbogăţirea patrimoniului cultural al statului.
La fel, proclamaţia guvernatorului statului Illinois, Bruce Rauner, subliniază „prietenia profundă şi de lungă durată” dintre cele două ţări şi contribuţia adusă de românii-americani la dezvoltarea societăţii americane, prin „talentul, energia, creativitatea şi moştenirea culturală” a acestora.
Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a salutat gesturile simbolice de marcare a Centenarului României ale guvernatorilor celor trei state. „Proclamaţia statului Ohio, ca şi celelalte proclamaţii emise până în prezent de statele Texas şi Illinois, arată, o dată în plus, legăturile puternice dintre România şi Statele Unite”, a afirmat ambasadorul, citat de Agerpres.
Potrivit istoricilor, emigrarea românilor în America a devenit semnificativă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi la începutul secolului trecut. Aceştia veneau mai ales din Transilvania cu intenţia de a lucra pentru câţiva ani, dar mulţi au rămas definitiv, în special în centrele industriale din zona Marilor Lacuri (Cleveland, Chicago, Detroit etc.). Până în 1914, numărul românilor din SUA ajunsese deja la 150.000.
În prezent, se estimează că în Statele Unite ale Americii trăiesc circa 1,1 milioane de români-americani, care sunt fie români stabiliţi recent în SUA, fie americani urmaşi ai primelor generaţii de emigranţi.
Ohio este unul dintre statele cu o puternică şi veche comunitate românească omagiată prin inaugurarea, în 1967, a Grădinii Culturale Române, care face parte din seria Grădinilor Culturale din Cleveland, înregistrate în Registrul Naţional al Locurilor Istorice. Aici se află o statuie a compozitorului George Enescu şi este arborat în permanenţă drapelul României.
Indicatorul aflat în grădină oferă informaţii despre Societatea Carpatina, prima societate românească din America, „înfiinţată la 1 noiembrie 1902, când un mic grup de 41 de români s-a întâlnit şi a pus bazele societăţii”. Carpatina oferea ajutor membrilor săi, precum şi altor persoane care aveau nevoie, „păstrând şi perpetuând cultura şi obiceiurile româneşti”.
La fel de veche este comunitatea românilor din statul Illinois, prima organizaţie a acestora datând din 1907, sub denumirea de „Speranţa”. În 1911 apărea aici primul ziar de limbă română, „Libertatea”.
Pentru românii-americani, bisericile ortodoxe înfiinţate de-a lungul timpului au fost şi sunt principalii factori de coeziune comunitară. Acestea sprijină numeroasele asociaţii şi instituții culturale româneşti, care organizează evenimente menite să conserve limba, credinţa, obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti.