Centenarul Marii Uniri în Muntenia şi Dobrogea
De Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, în toate catedralele eparhiale din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, în bisericile parohiale şi în mănăstiri, ierarhii şi preoţii au oficiat slujbe de Te Deum şi Parastase în cadrul cărora au fost pomeniţi eroii care s-au jertfit pentru unitatea şi libertatea neamului românesc, precum şi personalităţile bisericeşti şi civile care au contribuit la înfăptuirea unităţii naţionale a românilor.
La Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oficiat de 1 Decembrie Sfânta Liturghie în cadrul căreia a pomenit eroii căzuţi în Primul Război Mondial. La final, ierarhul a oficiat şi slujba de Te Deum de Ziua Naţională a României. „Astăzi, este Ziua Naţională a României, când noi sărbătorim 100 de ani de la întregirea tuturor ţinuturilor româneşti într-o singură ţară creştină şi suverană. Acest moment este o împlinire a jertfelor înaintaşilor noştri, care de-a lungul multor sute de ani au luptat pentru a dobândi independenţă şi integritate, pentru a-şi păstra credinţa strămoşească, pentru a-şi manifesta tradiţiile româneşti, pentru a se îmbrăţişa unii pe alţii”, a reliefat Înaltpreasfinţia Sa. Tot de 1 Decembrie, ierarhul a binecuvântat Monumentul Memorialul Eroilor din localitatea Cumpăna, județul Constanța, ridicat în memoria tuturor eroilor căzuţi pe câmpul de luptă. În cadrul evenimentului, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului a susţinut un concert patriotic, împreună cu Fanfara Raja - Constanţa.
Depunere de coroane la Târgoviște
În prezența a numeroși credincioși, a unor oficialități județene și municipale, a parlamentarilor județului Dâmbovița, sâmbătă, 1 Decembrie, înaintea Monumentului Eroilor din centrul municipiului Târgoviște, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit slujba de Te Deum, cu ocazia Zilei Naționale a României, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei. După oficierea slujbei, ierarhul a participat la ceremonialul depunerii de coroane din partea diferitelor instituții și organizații, ocazie cu care au fost rostite discursuri festive, iar apoi a avut loc tradiționala paradă militară.
Sărbătoare la ctitoria voievodală din Curtea de Argeș
De Ziua Naţională a României, parcul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Neagoe Vodă Basarab, a devenit neîncăpător pentru românii care au venit să prăznuiască Marea Unire a Românilor. După primirea invitaților, a urmat intonarea Imnului Național al României, apoi a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Corul Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” a interpretat câteva cântece patriotice. Au fost citite mesaje dedicate sărbătorii Centenarului Marii Uniri. În continuare, a avut loc o festivitate de depunere de coroane și jerbe de flori la mormintele regelui Ferdinand și reginei Maria. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea de tehnică și personal, aparținând structurilor din MApN, MAI și IGSU.
Ziua Națională la Buzău, Focșani și Galaţi
Peste 400 de clerici și credincioși au venit sâmbătă, 1 Decembrie, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău, pentru a sărbători Ziua Națională a României. Cu acest prilej, IPS Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum. În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a subliniat că „este o datorie de conștiință pentru noi toți ca, în acest moment sfânt, să ne îndreptăm gândul în primul rând către Dumnezeu, dar și către eroii neamului românesc care s-au jertfit de-a lungul secolelor. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei. La finalul slujbelor religioase, Corul „Credo in Deo” al Seminarului Teologic din Buzău, alături de toți cei prezenți, a intonat Imnul Național, „Imnul Eroilor”, „Pui de lei” și cântarea „Apărătoare Doamnă”. Ziua Națională a României a fost sărbătorită și la Focșani, la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Piața Unirii, unde la Sfânta Liturghie și la Parastasul pentru eroii neamului au participat oficialități militare, clerici și credincioși. De asemenea, a fost oficiată și slujba de Te Deum, după care toți cei din biserică au cântat Imnul de stat și „Hora Unirii”.
De 1 Decembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Te Deum la Sărbătoarea Naţională a României a fost oficiată de IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. „De asemenea, la Cimitirul «Eternitatea» din Galaţi a fost oficiată slujba de pomenire a eroilor patriei, încheindu-se cu depuneri de coroane la Monumentul Eroilor din acest loc. În continuare, pe esplanada din zona gălăţeană Potcoava de Aur, au avut loc ceremonialul şi parada militară. După intonarea Imnului de stat al României, de către corul Teatrului Naţional de Operă şi Operetă «Nae Leonard», a urmat un moment artistic susţinut de Centrul Cultural Dunărea de Jos”, ne-a declarat pr. Rareş Bucur. La final, au avut loc parada militară și prezentarea mijloacelor tehnice de intervenţie.
Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor
Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, la ora 11:00, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincențiu, însoțit de un sobor de preoţi din Slobozia şi diaconi, a oficiat slujba de Te Deum pentru Ziua Națională și a participat la parada militară, alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, desfășurate în Piața Revoluției. Corul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia a intonat Imnul de stat, acompaniat de fanfara militară, se arată pe site-ul sf-esc.ro.