Centenarul Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din București

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 01 Noiembrie 2019

În Sala Savoy a Teatrului de revistă „Constantin Tănase” din Capitală a avut loc vineri, 1 noiembrie 2019, vernisajul expoziției de fotografie „Constelația Cărăbuș”, dedicată sărbătoririi centenarului acestei instituții de prestigiu, precum și actorului Constantin Tănase. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care a rostit un cuvânt de felicitare. 

Teatrul de revistă „Constantin Tănase” a marcat vineri, 1 noiembrie 2019, împlinirea a 100 de ani de la înființare. Cu acest prilej, au fost organizate diferite manifestări culturale și artistice, prin care această instituție de cultură celebrează un secol de exis­tență. 

Evenimentul a fost precedat de premiera spectacolului „Suta lui Tănase”, scenariul și regia Vasile Muraru și Valentina Fătu. 

În cadrul festivității, Preasfin­țitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a rostit un cuvânt de felicitare în care a elogiat persoana actorului Constantin Tănase. „Un mare profesor de teologie din veacul al 20-lea spunea că oamenii nu mor când sunt așezați în morminte, ci mor atunci când sunt uitați. De aceea, este binecuvântată această aducere aminte a celor care au fost înaintea dumneavoastră în acest loc, în care oamenii au privit către cer și s-au bucurat auzind lucruri frumoase, așa cum i-a bucurat adeseori și Constantin Tănase. Înainte de a fi un actor cunoscut, înainte ca numele lui să fie purtat de teatrele importante, așa cum este și cel în care ne aflăm, el a început cu piese de teatru care vorbeau despre trecutul glorios de altădată al pământului românesc: «Meșterul Manole» sau «Constantin Brâncoveanu» sunt unele dintre ele. Mai târziu, când și-a început studiile în București, a cântat în corul Bisericii Popa Tatu și chiar în corul Catedralei Mitropolitane. Spun Catedrala Mitropolitană pentru că la câțiva ani după ce el a făcut parte din acest cor, ea a devenit Catedrală Patriarhală în anul 1925, odată cu înălțarea Bisericii noastre la rang de Patriarhie. Legătura sa cu Biserica, mai ales în vremea când cânta lăudându-L pe Dumnezeu, rămâne o pagină importantă la care privim în această zi de aducere aminte. Amintin­du-ne de aceste momente din tinerețea sa, aducem recunoștință și din partea Bisericii pentru cel comemorat și pomenit astăzi”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. 

În continuare, în foaierul teatrului a avut loc inaugurarea oficială a Aripii „Cărăbuș” a teatrului, spațiu care va găzdui această expoziție permanentă.