Centru de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică la Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 17 Octombrie 2019

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „San Giovanni in Laterano” din Roma, Italia, a inaugurat joi, 10 octombrie, Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică (CSPLCA), unde vor fi publicate studii şi vor fi realizate traduceri de texte patristice din greacă, latină şi limbi orientale. 

Centrul de Studii Patristice și Literatură Creștină Antică este inițiat de UBB, prin Facultăţile de Teologie Ortodoxă, Teologie Greco-Catolică, Teologie Romano-Catolică, Teologie Reformată, de Litere și cea de Istorie și Filosofie, în colaborare cu Institutul Patristic „Augustinianum” al Universității „San Giovanni in Laterano” din Roma, informează Direcția de comunicare și relații publice a UBB.
Inaugurarea centrului a avut loc în Sala de consiliu a UBB, gazde fiind coordonatorul CSPLCA, profesorul dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice, și conferențiar dr. Alin Sebastian Tat, directorul executiv al CSPLCA. 

Au participat preşedintele Senatului UBB, părintele prof. dr. Ioan Chirilă, și repre­zen­tanții celor șase facultăți implicate. Au mai fost prezenţi teologi, cercetători, profesori, reprezentanți ai autori­tăților locale și reprezen­tanți ai Bisericii Ortodoxe, Greco-Catolice, Romano-Catolice și Reformate. 

Cu această ocazie, arhimandritul lect. dr. Benedict Vesa, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și-a exprimat bucuria înființării acestui centru și le-a transmis celor pre­zenți un cuvânt de binecuvântare din partea Înaltprea­sfințitului Părinte Mitropolit Andrei.

„Ne propunem să publicăm studii, să realizăm traduceri de texte patristice din greacă, latină şi limbi orientale, dar şi să organizăm conferinţe şi congrese, care să contribuie la dezvoltarea unor direcții și a unor domenii-subdomenii mai puțin dezvoltate (…) Membrii centrului provin din şase facultăţi ale UBB, din care patru sunt de teologie”, a spus conferențiar dr. Alin Sebastian Tat.