Centru de zi pentru copii, inaugurat la Zalău

Un articol de: Adrian Onica - 06 Mai 2014

La Zalău s-a inaugurat ieri Centrul de zi pentru copii „Sfântul Arhidiacon Ştefan, în prezenţa Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului, şi a membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. La centru, 20 de copii vor primi hrană, participă la activităţi recreative şi îşi pot rezolva temele beneficiind şi de lecţii de limba engleză, activităţi de lectură, muzică, desen.

Centrul de zi pentru copii „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ a fost deschis sub patronajul Bisericii, parteneri în acest proiect fiind Protopopiatul Zalău şi Parohia „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ din Zalău, sub directa coordonare a protopopului Ştefan Lucaciu.

Acest centru a luat naştere prin buna colaborare a mai multor instituţii. Astfel, spaţiul în care funcţionează centrul a fost pus la dispoziţie cu titlu gratuit de Consiliul Judeţean Sălaj, finanţarea pentru cele două mese calde pe zi care vor fi oferite copiilor este asigurată din bugetul Consiliului Local al Municipiului Zalău, iar Parohia „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ va suporta plata cheltuielilor curente. De asemenea, credincioşii parohiei s-au mobilizat şi au donat centrului mobilier şi echipamentul necesar funcţionării.

Îngrijire pentru 20 de copii

Beneficiarii serviciilor sunt 20 de copii care au fost selectaţi conform criteriilor de vulnerabilitate socială, în urma unor anchete sociale efectuate cu acordul Direcţiei Comunitare de Asistenţă Socială Zalău şi cu acordul părinţilor, respectiv a tutorilor legali.

Personalul centrului este format dintr-un asistent social şi un pedagog, ambii cu activitate permanentă, precum şi din cadre didactice şi medicale care urmează să lucreze în regim de voluntariat.

Programul Centrului de zi „Sfântul Arhidiacon Ştefan“ se va desfăşura între orele 12:00 - 18:00, de luni până vineri.

La sosirea de la şcoală, copiii vor primi o masă caldă, apoi, alături de personalul centrului, vor fi antrenaţi într-o serie de activităţi recreative şi de socializare, având şi posibilitatea de a se odihni, după care îşi vor rezolva, sub supraveghere, temele, beneficiind, de asemenea, de lecţii de limba engleză, activităţi de lectură, muzică, desen etc. La încheierea programului, înainte de a pleca acasă, copiii mai primesc o masă caldă.