Centru în România pentru piloții de F-16, confirmat la Vilnius
Summitul NATO de la Vilnius s-a încheiat ieri cu o serie de decizii care includ întărirea Flancului Estic și crearea în România a unui centru regional de instruire a piloților pe avioane de luptă F-16. Spania a anunțat suplimentarea efectivelor sale aflate în țara noastră. În comunicatul oficial al summitului, Alianța cere Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele din Transnistria.
Instruirea piloţilor militari ucraineni pe avioane de luptă F-16 va începe în august în Danemarca, urmând să se facă apoi și în România după crearea unui centru de antrenament, a declarat la Vilnius ministrul danez al apărării, Troels Lund Poulsen, citat de Reuters.
Danemarca şi Olanda conduc eforturile unei coaliţii, formată din 11 state, creată pentru instruirea piloţilor și personalului auxiliar, mentenanţa avioanelor şi în final furnizarea unor aparate F-16 către Ucraina, deși deocamdată nici o ţară nu s-a angajat să doteze Kievul cu astfel de avioane. Cele 11 țări au semnat un memorandum care detaliază coordonatele programului la care vor participa piloţi, tehnicieni şi personal auxiliar ucrainean.
Preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că un centru de pregătire a piloţilor de avioane F-16 urmează să fie creat în România, pe cheltuiala statului român.
„Înzestrarea, achiziţiile de armament, de dotări la modul general se fac de fiecare naţiune şi noi ne ocupăm de această chestiune. De aceea, am alocat bani mulţi, 2,5% din PIB, pentru apărare. Este, pe de altă parte, important să vedem că nu doar armamentul rezolvă situaţia, ci şi pregătirea militarilor, antrenamentele speciale şi, în acest cadru, sigur, putem să menţionăm proiectul nostru pe care l-am înaintat mai multor aliaţi, de a avea o bază de pregătire în România pentru piloţii pe F-16. (…) Este un proiect foarte bun şi pentru România, şi pentru naţiunile din regiune”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.
Președintele a ținut să evidențieze că militarii români sunt tot mai bine pregătiți şi toate bazele mari, cu relevanţă pentru NATO, sunt în curs de extindere și modernizare.
„Avem o dotare mult superioară, avem cadre militare tot mai bine pregătite, iar la infrastructură se lucrează peste tot în toate bazele noastre, în toate bazele mari care au şi relevanţă pentru NATO. Se lucrează, se extind, se modernizează, se îmbunătăţeşte dotarea. Toate aceste lucruri sunt posibile fiindcă am alocat, încă din 2016, 2% din PIB pentru Apărare, iar începând din acest an am trecut la 2,5% din PIB”, a spus şeful statului.
În ceea ce privește obiectivele principale pe care România le-a susținut la Vilnius în fața aliaților, acestea au avut în vedere, potrivit președintelui, o consolidare a Flancului Estic, un plan de apărare al regiunii, un plan pentru grupul de luptă de pe teritoriul ţării noastre şi o atenţie sporită în zona Mării Negre. (C. Z.)