Cerc literar pentru copii la Centrul „Sfânta Sofia“
Odinioară, lectura avea un rol foarte important în sânul familiei. Astăzi, imaginea copilului ţinut pe genunchi de unul dintre părinţi sau bunici, citindu-i-se poveşti sau dându-i-se poveţe, tinde din ce în ce mai mult să fie ruptă din filele unui basm.
Lipsa apropierii dintre părinte şi copil, a lecturii şi, implicit, a tuturor beneficiilor acesteia asupra psihicului copilului poate avea consecinţe grave, iar acestea le vor suferi nu numai generaţiile de copii, în prezent, ci, într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, fiecare dintre noi. Timpul liber pentru mare parte din copiii de azi înseamnă shopping în mall, facebook, jocuri pe calculator ş.a. La prima vedere, aceste preocupări din sfera culturii hedoniste se răsfrâng la nivelul exterior la faptelor, în felul de comportament, dar, la nivel lăuntric, acestea afectează dezvoltarea psihicului celor mici, a abilităţii verbale, a capacităţii de gândire şi a modului de raportare faţă de oameni, indiferent de vârstă.
Pentru a preveni efectele negative ale preocupărilor şi obiceiurilor copiilor din ziua de azi, coordonatoarele şi voluntarele Centrului de zi pentru copii „Sfânta Muceniţă Sofia“ din Capitală, al Arhiepiscopiei Bucureştilor, oferă copiilor care provin din familii defavorizate şansa participării la activităţi interactive şi recreative.
„Am dorit să dezvoltăm activităţile social-filantropice şi culturale pe care Biserica le desfăşoară în cadrul Centrului de zi pentru copii «Sfânta Muceniţă Sofia» în sprijinul copiilor defavorizaţi, prin înfiinţarea unui cerc de creaţie literară, unde elevii sunt încurajaţi să citească şi să descopere ei înşişi valoarea şi importanţa cărţii în desăvârşirea personalităţii lor. Prin întâlnirile din cadrul cercului de creaţie literară elevii intră în contact cu lumea minunată a prozei şi a poeziei, descoperind dragostea pentru lectură, îşi dezvoltă creativitatea şi imaginaţia, îşi cultivă talentul şi sensibilitatea, petrecând timpul liber într-un mod plăcut şi util. De asemenea, ne propunem ca cele mai reuşite creaţii să fie publicate, încurajându-i astfel pe aceşti copii să se afirme, să aibă încredere în ei şi în oameni şi să aibă o gândire pozitivă care să îi ajute să reuşească în viaţă“, a precizat Laura Irimia, coordonatoarea Centrului de zi „Sfânta Muceniţă Sofia“ din Capitală.
Prin această activitate, susţine moderatoarea cercului, copilul se mobilizează, deoarece este solicitat să vorbească despre sine, să se folosească de experienţa anilor săi şi astfel să iasă din inerţia cotidianului şi să conştientizeze unicitatea, frumuseţea şi sensul vieţii sale. „Un cerc de creaţie literară este o provocare pentru dezvoltarea personalităţii, şi mai ales pentru dezvoltarea curajului exprimării, pentru că foarte mulţi oameni în viaţă nu au curajul de a se exprima, de a vorbi despre sine, iar pretextul oferit de acest cerc este nu numai de a descoperi talente tinere, care pot fi fără doar şi poate viitorii scriitori, poeţi, dramaturgi, ci preocuparea esenţială este de întâlnire a lor cu bucuria lecturii. Prin acest cerc de creaţie se dezvoltă în copil puterea de a-şi imagina, întrucât fiecare om are în el resurse nebănuite, fiecare om poate să-şi exprime un interior sufletesc de care nici nu este pe deplin conştient. Prin solicitarea aparentă la care sunt provocaţi în a scrie, în a alege cuvântul potrivit se doreşte stârnirea acelui fluviu de sensibilitate, şi uneori de talent, care poate să existe într-o făptură de numai 6 sau 7 ani, dar care poate să aducă şi lui, şi nouă satisfacţii nebănuite“, a explicat voluntara Viorica Provian, profesoară de literatura română la Liceul de Muzică „George Enescu“ din Capitală.
Întâlnirile cu copiii au loc cel puţin o dată pe săptămână, dimineaţa şi seara. Acestea se desfăşoară cu mult entuziasm, chiar dacă această activitate are loc după cursurile şcolare, iar entuziasmul lor se datorează înţelegerii rolului lecturii în viaţa lor. „Un copil care descoperă frumuseţea de dincolo de coperta unei cărţi înţelege că deschide uşa unei împărăţii a spiritului, a libertăţii, a unei frumuseţi înalte, dincolo de aparenţă. Un copil ce iubeşte cartea va căuta în orice casă în care va intra raftul de cărţi, şi aceasta este foarte important, într-o lume în care pare că nu îşi mai au loc rafturile cu cărţi sau bibliotecile. De aceea, esenţa demersului nostru intelectual şi a efortului de a aduna aceşti copii în numele frumuseţii cuvântului este să-i ajutăm pe copii să pornească pe un drum oferit de frumuseţea lecturii, de frumuseţea şi nobleţea ideilor pe care le pot întâlni într-o pagină citită fără grabă, şi mai ales gândită, interpretată, pentru ca în devenirea lor să ajungă a fi oameni adevăraţi, aşa cum ne dorim cu toţii, pentru binele nostru, al credinţei ortodoxe, al României de ieri şi sigur al României de mâine“, susţine prof. Viorica Provian.
În susţinerea acestui demers, coordonatoarele şi voluntarele centrului vor duce copiii în vizită la case memoriale din Bucureşti şi împrejurimi şi vor desfăşura variate activităţi culturale cu elevi de la alte şcoli de muzică şi arte din Capitală.
„Un proverb italian spune că «nimeni nu este atât de sărac să nu poată dărui, şi nimeni nu este atât de bogat să nu poată primi cu bucurie ce i se oferă». Este o bucurie şi un dar împărtăşit reciproc. Ei ne fac un mare dar prin ochişorii, glasurile, inimile deschise ca nişte flori şi dornice să primească lumina culturii, iar noi, cei maturi, simţim bucuria de a ne dărui, fiindcă atunci când te afli în faţa unui copil, dăruieşti tot ce este mai bun în tine, aceasta fiind şi vocaţia nu numai a profesorului, ci şi a omului responsabil faţă de viitoarea generaţie“, a mai spus coordonatoarea cercului de creaţie literară.