Cerc pastoral în Protoieria Sector 6 Capitală
Preoții din cele trei cercuri pastorale ale Protoieriei Sector 6 Capitală s-au reunit joi, 18 ianuarie, în Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de un impresionant sobor de slujitori. După slujbă, pr. conf. univ. dr. Nicușor Beldiman a susținut un referat în legătură cu tematica Anului omagial și comemorativ 2018.
Împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, la Sfânta Liturghie au slujit preoții parohi din Protoieria Sector 6 Capitală, îmbrăcați în veșminte liturgice noi. Din soborul de slujitori amintim pe părintele protoiereu Costel Burlacu; pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; pr. prof. univ. dr. Constantin Preda, prodecanul facultății; părintele Nicolae Burlan, parohul Bisericii „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei. La momentul chinonicului, toți preoții din Protoieria Sector 6 Capitală s-au împărtășit cu Sfintele Taine.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Costel Burlacu a vorbit despre importanța întâlnirii clericilor pentru împărtășirea din același Sfânt Potir înaintea lucrărilor administrative: „Aducem slavă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră, felicităm deopotrivă pe toți slujitorii din sectorul 6 pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce au de acum înainte de făcut, pentru ceea ce au împlinit și ceea ce au de acum înainte de împlinit. Nădăjduim că va deveni un obicei pentru noi ca la început de an să săvârșim o Sfântă Liturghie la care să ne bucurăm în comuniune și în unitate de credință”. Părintele paroh Nicolae Burlan a fost felicitat de clericii și slujitorii prezenți la slujbă cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani.
„Unitatea exprimată prin împărtășirea din același Sfânt Potir”
După Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre unitatea de credință și conștiința de neam în istoria noastră națională. „Unitatea exprimată prin împărtășirea din același Sfânt Potir a tuturor preoților din Protopopiatul Sector 6 Capitală, a unor credincioși și a unor copii participanți la Sfânta Liturghie, precum și unitatea dintre cler și credincioșii prezenți, este o icoană a ceea ce a însemnat Biserica pe parcursul celor 2.000 de ani de existență a neamului nostru. Păstorii împreună cu turma încredințată lor au cultivat de-a lungul secolelor unitatea de credință, unitatea limbii, conștiința de neam, conștiința frățietății, în ciuda faptului că istoria ne-a fost mai mereu împotrivă. Prin Sfânta Liturghie săvârșită astăzi, am adus un prinos de recunoștință lui Dumnezeu pentru acest dar al unității, care nu se explică decât prin lucrarea și prin binecuvântarea Lui. Harul lui Dumnezeu a luminat și a întărit cele mai înalte și drepte conștiințe românești care au decis unirea provinciilor românești într-un singur stat. De asemenea, ne-am gândit cu recunoștință la marii făuritori ai Unirii din 1859 și ai Marii Uniri de la 1918, și la toți cei care de-a lungul timpului au contribuit prin lucrarea, prin exemplul lor, prin gândirea lor, prin faptele lor, la întărirea unității noastre de neam și de credință”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
La ședința cercului pastoral a participat și acad. Emilian Popescu. Pr. conf. univ. dr. Nicușor Beldiman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a susținut referatul cu tema „Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la promovarea conștiinței identității și a unității spirituale a neamului românesc în contextul Marii Uniri din 1918”. În Protoieria Sector 6 Capitală funcționează 23 de biserici de parohie și Mănăstirea Chiajna.