Cercul pedagogic al profesorilor de religie din Paşcani

Data: 26 Mai 2014

Sâmbătă, 10 mai 2014, a avut loc activitatea metodică a profesorilor de religie din zona Paşcani, organizată la Şcoala Gimnazială Muncelu de Sus, sub coordonarea prof. Adrian-Mihăiţă Topolniceanu şi având tema „2014 - Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii) şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.

Activitatea metodică a Cercului de religie a avut loc la Şcoala Gimnazială Muncelu de Sus, întrunind 50 de elevi şi 20 de profesori de religie din zona Paşcani. Activitatea a debutat cu participarea profesorilor de religie la Sfânta Liturghie, ce a fost săvârşită la Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ din satul Muncelu de Sus, comuna Mogoşeşti Siret, preot slujitor fiind Mihai Croitoru. Apoi a continuat la Şcoala Gimnazială Muncelu de Sus, unde cadrele didactice au fost întâmpinate tradiţional cu pâine şi sare de către elevii şcolii gazde, îmbrăcaţi în frumoase costume populare româneşti.

În prima parte a activităţii, elevii Şcolii Gimnaziale Muncelu de Sus au prezentat teatrul şcolar „Sfinţii Martiri Brâncoveni“ în care au interpretat rolurile personajelor istorice, într-o exprimare clară şi coerentă. De asemenea, elevii au interpretat „Balada Sfinţilor Martiri Brâncoveni“ sub formă de colindă şi au încântat privirile invitaţilor cu frumoasa expoziţie de icoane în care erau reprezentaţi Sfinţii Martiri Brâncoveni.

În partea a doua a activităţii s-au prezentat şi dezbătut referatele „Ora de religie la clasa pregătitoare“, al prof. Elena Pîrlea, şi „Anul omagial euharistic şi Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“, al prof. Ion Dîmbu. În încheierea activităţii, înv. Felicia Angheluş de la Şcoala Gimnazială Muncelu de Sus a prezentat un buchet de cântece şi dansuri tradiţionale din folclorul românesc.

„Educaţia religioasă pe care o primeşte fiecare copil în şcoală este o etapă importantă a formării sale spirituale; prin acesta se construieşte un sistem de valori spirituale, etice şi estetice racordate la personalitatea fiecăruia dintre noi şi materializate în comportamentele integratoare în viaţa comunităţii din care facem parte. Profesorul de religie are un rol esenţial în cadrul fiecărei instituţii de învăţământ, deoarece, prin caracterul şi personalitatea sa, mângâie sufletul fiecărui copil. Astfel, activitatea Cercului de religie desfăşurată în unitatea noastră a fost una deosebit de interesantă, cu elemente de interdisciplinaritate, încărcată de emoţie, planând asupra tuturor participanţilor o aură de spiritualitate“, a declarat prof. Sorinela Manuela Brumă, directorul Şcolii Gimnaziale din Muncelu de Sus.

Toţi cei prezenţi la acest eveniment au considerat că a fost un schimb de experienţă reuşit, activitatea Cercului pedagogic de religie din zona Paşcani încadrându-se în seria manifestărilor dedicate Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni. (Prof. Maria Osoianu şi prof. Vasilica Sîrghie Dimitriu - responsabili Cerc pedagogic)