CERN împlinește 70 de ani
Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN, conform denumirii franceze Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) va celebra pe tot parcursul anului 2024 împlinirea a 70 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care vor fi organizate numeroase evenimente şi activităţi care să scoată în evidență complexul său excepţional de acceleratoare de particule, gata să exploreze în continuare compoziţia şi funcţionarea Universului, potrivit Agerpres.
În 30 ianuarie a avut loc primul eveniment, „Unveiling the Universe” (Dezvăluirea Universului), la Portalul ştiinţei de la CERN, care va combina ştiinţa, arta şi cultura și va trece în revistă cei 70 de ani de descoperiri ştiinţifice. Ziua va debuta cu prima ediţie a „Summitului artelor şi ştiinţelor”, pe durata căruia artişti şi cercetători de renume vor examina provocările unei colaborări între artă şi ştiinţă, va include vizitarea expoziţiei de artă „Explorer l’inconnu” (Explorând necunoscutul) și se va încheia cu spectacolul de sunet și imagine „Enigma”.
CERN este o organizație europeană de cercetare științifică, care operează cel mai mare laborator din lume pentru cercetarea particulelor elementare. Laboratorul este situat în Elveția, la câțiva kilometri de Geneva. Fondată în 1954, organizația are în prezent 21 de state membre europene, la care se adaugă, din 2014, Israel. Cei mai mari contributori ai centrului sunt Germania (asigură 20,6% din buget), Marea Britanie (16,1%), Franța (14%) și Italia (10,4%). România a aderat la CERN în 2016.