Certificatele energetice, obligatorii în tranzacţii

Un articol de: Corneliu Ciocan - 08 August 2013
Certificatele energetice au devenit obligatorii la încheierea tranzacţiilor imobiliare începând cu luna iulie. De asemenea, noua lege stipulează că proprietarii trebuie să precizeze în anunţurile imobiliare şi detalii despre performanţa energetică a clădirii sau a locuinţei pe care vor să o vândă sau să o închirieze.
 
Certificatul este un document tehnic cu caracter informativ care atestă performanţa energetică a imobilului. Performanţa energetică reprezintă energia efectiv consumată sau estimată pentru a răspunde necesităţilor legate de utilizarea normală a imobilului: încălzire, prepararea apei calde de consum, răcirea, ventilarea şi iluminatul.

Certificatul este valabil 10 ani

Performanţa energetică se calculează ţinând cont de anumiţi factori: izolaţia termică, caracteristicile tehnice ale clădirii şi instalaţiilor, proiectarea şi amplasarea clădirii în raport cu factorii climatici exteriori, expunerea la soare şi influenţa clădirilor învecinate, sursele proprii de producere a energiei, climatul interior al clădirii care influenţează necesarul de energie. În funcţie de energia consumată pentru încălzire, climatizare, iluminat, clădirea primeşte un indicativ de la A la G. „A“ reprezintă un consum redus de energie, iar „G“ un consum mare.
 
Certificatul se elaborează şi se eliberează de către auditorul energetic pentru clădiri, la solicitarea proprietarului, şi este valabil 10 ani de la data înscrisă în certificat, cu excepţia situaţiei în care se efectuează apoi lucrări de renovare majoră ce modifică consumurile energetice ale clădirii. El cuprinde valori calculate cu privire la consumurile de energie şi emisiile de CO2.
 
În plus, conform noilor reguli, certificatul cuprinde, anexat, recomandări de reducere a consumului de energie al locuinţei sau clădirii respective, precum şi estimarea economiei de energie prin realizarea lucrărilor de creştere a performanţei energetice. În general, durata de realizare este de 1-2 zile pentru un apartament, 2-3 zile pentru o vilă normală şi aproximativ o săptămână pentru un bloc de locuinţe. 

Acte necesare

Pentru apartament va trebui să prezinţi planul apartamentului (releveu din dosarul de cadastru sau cartea tehnică a construcţiei). În cazul unei clădiri va trebui prezentat: planul de situaţie - cu încadrarea clădirii în funcţie de punctele cardinale şi vecinătăţi, planurile locuinţei - subsol, parter, nivele curente, secţiuni - longitudinale, transversale.

Preţurile unui certificat de performanţă energetică

Potrivit site-ului certificat-energetic.ro, pentru un apartament cu o cameră se plăteşte 220 lei, un apartament cu 2 camere - 250 lei; un apartament 3 camere - 290 lei; un apartament 4 camere - 350 lei; la case sau vile - 4 lei/metru pătrat negociabil.
 
Potrivit auditenergetice.ro, un apartament sub 35 mp costă 250 lei; un apartament între 35 şi 65 mp - 300 lei, un apartament între 66 şi 90 mp - 350 lei, un apartament peste 90 mp - 400 lei; pentru case sau vile - sub 100 mp - 500 lei; pentru case sau vile între 101 şi 200 mp - 600 lei; pentru case sau vile de peste 200 mp, preţul este negociabil.