„Cerul de la Nemţişor a fost şi va rămâne foarte aproape de noi“
În perioada 25-28 iulie 2013, poiana Nemţişor din apropierea Mănăstirii Neamţ a prins viaţă, aproape 350 de tineri din judeţele Moldovei, dar şi din Constanţa, Basarabia, Ucraina, Belgia, Franţa şi Portugalia luând parte la sesiuni de lucru, activităţi sportive, pelerinaje şi conferinţe, în cadrul Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Duminică, 28 iulie, Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Sfânta Liturghie la Nemţişor, ţinând cuvânt de învăţătură şi împărtăşind cu Sfintele Taine numeroşi participanţi la tabără.
Cea de-a IV-a ediţie a Adunării Tinerilor Creştini Ortodocşi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a desfăşurat la Nemţişor pe parcursul a patru zile, sub genericul „Spovedania, un leac uitat“. Pe lângă vizionarea de filme şi piese de teatru şi participarea la ateliere, la concursuri, activităţi sportive şi focuri de tabără, tinerii participanţi s-au rugat împreună, participând la Sfânta Liturghie, şi au audiat conferinţele invitaţilor din acest an, care au fost: pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu, arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“ - Vovidenia, judeţul Neamţ, şi pr. dr. Ioan Săucă, directorul Institutului Ecumenic din Bossey.
Fiecare zi a început şi s-a sfârşit cu rugăciuni săvârşite în comun, iar tinerii au fost împărţiţi în grupe ce au purtat nume de sfinţi. În cadrul fiecărei grupe au avut loc mai multe sesiuni de lucru, pe parcursul cărora tinerii au aprofundat tema ediţiei de anul acesta, au discutat şi au încercat să obţină răspunsuri la frământările caracteristice vârstei lor. În incinta taberei, la fel ca şi în anii precedenţi, teologul Cristian Andron din Urecheni, Neamţ, a organizat expoziţia „Colţ de sat românesc“, care a cuprins obiecte de uz casnic, cum ar fi chiua, oalele şi castroanele de lut, olăreţe cu motive florale locale, dar şi obiecte folosite la ţesutul covoarelor, ca meliţa, războiul de ţesut, vârtelniţa, letca, râşchitoarea. Despre rolul acestei expoziţii, organizatorul ei ne-a declarat următoarele: „M-am bucurat că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a gândit din nou să mă invite să organizez o expoziţie etno-folclorică într-o tabără unde au participat sute de tineri. Cred că obiectele expuse în standul meu i-au introdus pe vizitatori într-o atmosferă caldă, cu un aer al copilăriei de demult, când bunicii noştri încă se mai rugau şi trăiau la lumina lămpilor. Dorinţa de a-l introduce pe tânărul secolului al XXI-lea în peisajul românesc al satului de altădată se poate face doar cu ajutorul Bisericii, care păstrează în mare parte nealterate tradiţiile noastre. Expoziţia «Colţ de sat românesc» încearcă să fie o mărturie vie despre satul nostru românesc autentic“.
Liturghie arhierească săvârşită de IPS Mitropolit Teofan
Duminică, 28 iulie, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat în mijlocul tinerilor de la Nemţişor, săvârşind Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în incinta taberei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. dr. Ioan Săucă, directorul Institutului Ecumenic din Bossey, pr. Iulian Nistea din Paris.
După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un scurt cuvânt, în care i-a îndemnat pe tinerii prezenţi să-şi facă un scurt examen de conştiinţă: „Tânărul este mânat în dorul lui în special după trei lucruri: după libertate, entuziasm şi bucurie, lucruri fără de care nu-şi poate imagina viaţa. Acest întreit deziderat este împlinit însă de cele mai multe ori în mod eronat, alături de puterea întunericului şi departe de adevăratul izvor al libertăţii, entuziasmului şi bucuriei. Căutate în mod greşit, libertatea se poate transforma în sclavia propriului trup şi a poftelor lui, entuziasmul cade în plafonare şi rutină, iar bucuria se transformă, cu timpul, în mare tristeţe. De aceea, consider că fiecare dintre tinerii participanţi la această tabără trebuie să răspundă sincer dacă, de-a lungul acestor patru zile petrecute la Nemţişor, a găsit libertate, entuziam şi bucurie în Sfintele Liturghii săvârşite aici, în orele de rugăciune petrecute în comun, în pelerinajele la locuri sfinte, în convorbirile cele duhovniceşti, şi să afle cu adevărat care este starea lui sufletească“.
După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Teofan a mulţumit organizatorilor şi colaboratorilor, în mod special părintelui Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, cel care s-a îngrijit de bunul mers al taberei, după care a urmat premierea câştigătorilor concursurilor organizate în tabără. Dintre participanţi, s-a remarcat grupul „Vlăstare ortodoxe ale Bucovinei“ din Vicovu de Sus, însoţit de părintele Ioan Maloş de la parohia Laura, grup ce a obţinut cele mai multe premii I.
Impresii ale participanţilor la tabără
Pentru fiecare participant, tabăra de la Nemţişor a însemnat un moment special, datorat fie întâlnirii cu vechi prieteni, fie lucrurilor noi învăţate, fie bucuriilor sufleteşti trăite. Câţiva dintre ei au ţinut să ne împărtăşească trăirile lor.
Roxana Nistor din Constanţa: „Cerul de la Nemţişor a fost şi va rămâne foarte aproape de noi. Am trăit aici nişte momente extraordinare, cu oameni dragi, care ştiu să se bucure de viaţă în mod creştinesc, autentic şi tradiţional“.
Tatiana din Chişinău, Republica Moldova: „Plec de la această tabără cu lucruri foarte interesante şi frumoase învăţate, pe care sper să le folosesc şi în viaţa de zi cu zi“.
Andrei Cotos din Vicovu de Sus: „Rămân cu amintiri deosebite din această tabără, unde sute de tineri socializează, se împrietenesc şi fac diferite activităţi menite să-i îmbogăţească spiritual şi mental“.
Evelina Irina din Vicovu de Sus: „Am descoperit, atât de la partenerii de grup, cât şi de la moderatori, că sunt o fire sensibilă şi că am puterea să iubesc foarte mult, ceea ce nu mi s-a spus niciodată până acum. Chiar dacă suntem tineri, nu trebuie să uităm că Dumnezeu este totul şi că la fiecare pas pe care îl facem, trebuie să-L ţinem pe El de mână“.
Laurenţiu Mareş din Buruieneşti, comuna Bivolari: „Activităţi sportive, jocuri şi rugăciune - o tabără de vis!“.
Alina Andreea Pîslar, membră ASCOR Iaşi: „Am venit la această tabără în primul rând să ne bucurăm împreună şi cred că am reuşit acest lucru. Tema Adunării din acest an a fost una foarte inspirat aleasă, spovedania şi duhovnicul fiind un real sprijin pentru perioada marilor întrebări, tinereţea“.
Hugues din Franţa, originar din India: „Această tabără a însemnat foarte mult pentru mine. Am întâlnit oameni noi, am discutat lucruri interesante, am împărtăşit idei şi năzuinţe. Încep să iubesc România, cu oamenii ei bogaţi sufleteşte, calzi şi iubitori, care m-au ajutat atât de mult să-mi găsesc liniştea sufletească. Deşi sunt de curând botezat ortodox, această credinţă mi-a intrat adânc în inimă, căci prin ea am descoperit dragostea lui Dumnezeu“.
Preot Marius Zăbavă din satul Bodeşti, comuna ieşeană Scânteia, moderator: „Toţi tinerii participanţi la această tabără au fost formidabili, iar ceea ce am găsit aici mi-a depăşit aşteptările. Cred că este esenţial ca preoţii să se întâlnească cu tinerii şi în afara bisericii de zid şi să vină în întâmpinarea problemelor şi crizelor prin care trec aceştia“.
Preot Bogdan Frăsilă din localitatea Podoleni, judeţul Neamţ, moderator: „În prima zi a atelierelor, acomodarea participanţilor a fost ceva mai lungă, existând o scurtă perioadă de tatonare, dar, începând cu a doua zi, tinerii au comunicat foarte bine, experienţele personale împărtăşite de fiecare în parte producând o foarte mare deschidere. Pot spune că, până la final, tinerii s-au simţit membrii aceleiaşi Biserici, deşi au venit din localităţi şi mentalităţi diferite. Au schimbat adrese, au făcut liste cu numele lor, liste care, după cum ziceau tot ei, s-au transformat în adevărate pomelnice de rugăciune. Chiar dacă ei nu se vor mai întâlni în acelaşi context sau în contexte asemănătoare, întâlnirea va fi cu siguranţă în rugăciune şi în împărăţia lui Dumnezeu, negreşit“.