Cetățenii UE vor intra doar cu buletinul în Republica Moldova

Un articol de: Oana Nistor - 18 Iunie 2015

Cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv românii, vor intra pe teritoriul Republicii Moldova doar cu cartea de identitate, potrivit unei hotărâri adoptate marţi de Guvernul de la Chişinău. Obliga­tivitatea paşapoartelor ar putea fi anulată chiar de la începutul săptămânii viitoare, odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial.

Accesul cetăţenilor Uniunii Europene, inclusiv al cetăţenilor români, în Republica Moldova va fi permis în baza cărţilor de identitate, şi nu doar în baza paşaportului şi a cărţilor de identitate biometrice, potrivit unei hotărâri adoptate marţi de Guvernul Republicii Moldova. Potrivit ministrului moldovean de interne, Oleg Balan, citat de presa de la Chişinău, cetățenii UE care vor ajunge în R. Moldova vor avea nevoie de buletinele de identitate numite convenţional ID1 şi ID2, iar obligativitatea paşapoartelor pentru cetățenii români ar putea fi anulată chiar de săptămâna viitoare, după ce decizia va fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Prin măsura adoptată în urma demersurilor iniţiate de Ministerul român al Afacerilor Externe, Republica Moldova se aliniază la practica instituită deja de statele din Balcanii de Vest care au aspiraţii similare cu cele ale R. Moldova în raport cu UE şi se bucură de acelaşi regim de circulaţie în spaţiul comunitar european. Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a salutat decizia adoptată de Guvernul Republicii Moldova, apreciind că „această măsură reprezintă un semnal politic clar al angajamentului Republicii Moldova faţă de parcursul său european, un instrument concret de încurajare a contactelor şi a schimburilor celor mai diverse între cetăţenii de peste Prut şi cei ai Uniunii Europene, inclusiv ai României, precum şi de susţinere a racordării statului vecin la spaţiul european”.

Subiectul facilitării accesului cetăţenilor UE pe teritoriul statului vecin cu cartea de identitate naţională a fost ridicat de ministrul Bogdan Aurescu în cursul întrevederii din 25 martie, de la Bucureşti, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, potrivit Agerpres. Ulterior, Ministerul român al Afacerilor Externe a abordat această temă în dialogul sectorial cu autorităţile Republicii Moldova, inclusiv în cadrul consultărilor pe linie consulară cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al ţării vecine. `Adresez deosebite mulţumiri autorităţilor de la Chişinău pentru această decizie care vine în sprijinul întăririi legăturilor dintre cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului şi care reconfirmă trăinicia Parteneriatului Strategic dintre statele noastre”, a mai spus ministrul Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită oficială de două zile la Chişinău.

Şeful diplomaţiei române a fost primit, ieri, la Chişinău, de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, şi a avut consultări cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman. Tot ieri, Bogdan Aurescu a inaugurat Centrul de Informare al României, deschis la Universitatea de Stat din Comrat.

Astăzi, ministrul român de externe va participa, la Chişinău, la reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), care marchează preluarea de către România a preşedinţiei rotative a organizaţiei.