Cetele de juni din Mărginimea Sibiului binecuvântate de IPS Laurențiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 Decembrie 2022

Tradiționalul festival al cetelor de juni din toate satele Mărginimii Sibiului, organizat an de an în 28 decembrie la Săliște, s‑a bucurat și la ediția de anul acesta de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a binecuvântat tinerii din cetele de juni și junese adunate în centrul orașului Săliște pentru a prezenta obiceiurile, portul popular și colindele specifice satului din care provin.

Ca de fiecare dată, cetele de juni au participat la o paradă a portului și obiceiurilor populare, după care au fost întâmpinate de autoritățile județene și locale prezente, care au transmis mesaje de felicitare. De asemenea, reprezentanții fiecărei cete au transmis urările specifice sfintelor sărbători. Tinerii mărgineni au primit binecuvântarea și mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu.

„Voi reprezentați tradițiile sfinte ale poporului român. Ființa poporului s‑a exprimat în tot ceea ce a avut el de transmis mai departe, credința, și aici este o zonă a martirilor care au apărat credința și ființa neamului românesc, dar și cele moștenite de la strămoșii noștri. Vreau să vă amintesc un singur lucru pe care să‑l țineți minte: hainele pe care le purtați acum sunt haine de sărbătoare. Românii aveau haine de lucru și haine de sărbătoare. Hainele de sărbătoare sunt destinate întâlnirii cu Dumnezeu, pentru mersul la biserică și de aceea hainele pe care le purtați voi sunt sacre, sunt binecuvântate, au aceeași exprimare ca și hainele pe care le îmbracă preoții când săvârșesc Sfânta Liturghie. Albul e bucurie, negru este seriozitate. Toate acestea păstrați‑le cu drag și exprimați‑vă bucuria că sunteți încă tineri, dați‑ne și nouă speranța în viitor! Vă dorim tuturor un an binecuvântat cu sănătate și cu mult curaj. La mulți ani!”, a spus ierarhul.

La fel ca la edițiile trecute, au fost invitate și cetele de juni din satele de dincolo de munți, așezări întemeiate de păstorii mărgineni care au dus acolo portul și tradițiile din Ardeal.

Festivalul s‑a încheiat cu o horă a cetelor de juni și cu prezentarea altor dansuri și obiceiuri specifice satelor din Mărginimea Sibiului.