Chipul mamei în expoziția „Pentru viață”

Un articol de: Augustin Păunoiu - 08 Martie 2016

La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Casa Glod, a avut loc duminică, 6 martie, vernisajul expoziției de pictură „Pentru viață”. Evenimentul a fost organizat de Asociația „Studenți pentru viață”, condusă de Alexandra Nadane. Au fost expuse și premiate 50 de lucrări selectate din 500, pe tema reprezentării mamei.

Desenele provin de la o grupă de vârstă foarte mică, de la copiii între 3 şi 5 ani și de la școlarii mici, 5-10 ani, din mai multe grădinițe și școli bucureștene. Expoziția, care este deschisă publicului până la data de 27 martie, promovează bucuria și recu­noș­tința copiilor pentru viața primită de la mamele lor. Lucrările au fost realizate în creion, cărbune de desen, sepia, tuș, beți­șorul înmuiat în cerneală colorată și pensulă. „Tema expoziției, a spus profesoara de artă Cosmina Dragomir, ne-a stârnit foarte mult, și anume cum simte copilul relația pe care o are cu mama lui. Subiectul reprezintă un spațiu foarte vast în care să te desfășori artistic. Acești copii, mici fiind și lipsiți de șabloane formale, cu imaginația lor debordantă și-au zugrăvit mamele într-un mod expresionist. În lucrările lor mama apare aproape la fel ca Cenușăreasa, Albă-ca-Zăpada, zână sau înger cu aripi, ori cu coroniță de regină. Toate compozițiile copiilor sunt niște contexte ideale în care copilul se proiectează alături de mama lui”. Cei mici au ales să facă fie portrete ale mamei, figura întreagă, sau scene care imortalizau cea mai frumoasă zi din viața lor alături de mama, cum i-a dus în prima zi la grădiniță, cum îi plimba cu căruțul, cum le-a fost serbată ziua de naștere. Există un desen care prezintă cum îi adoarme mama la prânz pe toți cei mici din casă. Sunt imagini sensibile care impresionează pe oricine le privește. Copiii au fost foarte entuzias­mați la premiere, iar părinții s-au bucurat văzând dragostea fiilor și fiicelor lor așa cum au putut-o reprezenta ei în desen.

Ceea ce surprind lucrările copiilor de la expoziție poate fi exprimat în următoarele cuvinte: „Mama este persoana fără de care nu se poate o nouă zi. Ea reprezintă fereastra prin care copiii încep să descifreze viața. Fața mamei, întotdeauna luminoasă, e chipul în care Se oglindește Dumnezeu”, a subliniat profesoara Cosmina Dragomir.