Cinci ierarhi la sfințirea bisericii din localitatea Alexandru Ioan Cuza, Moldova

Un articol de: Arhid. Constantin Olariu - 15 Iunie 2022

Joi, 9 iunie 2022, Înaltprea­sfințitul Părinte Petru, Arhi­e­pis­copul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al plaiurilor, împreună cu un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a sfințit Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Cuvios Paisie” de la Neamț, din satul Alexandru Ioan Cuza, raionul Cahul.

Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei „Gavriil Muzicescu”, condusă de dirijorul profesor Anton Dumbravă.

Din sobor au făcut parte Prea­sfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfin­țitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, și Prea­­sfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria. 

Cu prilejul sfințirii, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Petru a fost numit cetățean de onoare al localității Alexandru Ioan Cuza.

Dintre oficialități a participat Excelența Sa, doamna Anca Corfu, consul general al României la Cahul.

Biserica din satul Alexandru Ioan Cuza este cel mai vechi edificiu din localitate ce a supra­viețuit tuturor intemperiilor și vitregiilor pentru spiritualitate și credință în Dumnezeu.

Prima clădire a bisericii din lemn și fără clo­potniță a fost ridicată cu puterile enoriașilor în 1814. Biserica nu avea nici pământ și nici casă pentru preot.
În anul 1845 a fost ridicată biserica din piatră, iar pe lângă biserică au funcționat două școli parohiale unde învățau peste 200 de copii.

După anul 1940, preotul paroh a fost arestat și trimis în Kazahstan, iar biserica a fost părăsită, ajungând la un grad foarte avansat de deteriorare, fiind transformată în depozit de către sovietici.

În anul 1993, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a sfințit ruinele bisericii și a binecuvântat reconstruirea ei.

Cu mila lui Dumnezeu, părintele paroh Ionuț Recoșanu, în acest an, cu sprijinul eno­riașilor și al oamenilor cu bună credință, a reușit să renoveze în totalitate biserica din sat și să o transforme într-un centru de spiritualitate.