Cinci noi arhimandriţi în Arhiepiscopia Bucureştilor

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 28 Noiembrie 2024

Cinci protosingheli din Arhiepiscopia Bucureştilor au fost înaintaţi în rang, primind astăzi, 28 noiembrie, hirotesia întru arhimandrit. Slujba a fost săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei la finalul slujbei de Te Deum ce a precedat lucrările Sinaxei monahale a stareţilor, stareţelor, egumenilor şi egumenelor aşezămintelor monahale din Arhi­episcopia Bucureştilor.

Cei cinci protosingheli care au fost hirotesiţi arhimandriţi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sunt: părintele Joachim Bejenariu, consilier eparhial şi director al Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele Petru Ungureanu, consilier eparhial în cadrul Sectorului agricol, viticol și silvic al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi stareţ al Mănăstirii „Sfânta Maria”-Urlaţi din judeţul Prahova; părintele Valentin Mâţu, stareţul Mănăstirii Turnu din judeţul Prahova; părintele Vasile Pîrjol, stareţul Mănăstirii Cernica din judeţul Ilfov, respectiv părintele Ioachim Ceauşu, stareţul Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români” din Bucureşti.

La finalul slujbei, Preafericirea Sa i-a felicitat şi a subliniat faptul că înaintarea în rang presupune o responsabilitate mai mare din partea celor care o primesc.

„Cu aprobarea Sfântului Sinod, am hirotesit astăzi cinci noi arhimandriți din Arhiepiscopia Bucureștilor, care s-au remarcat prin activitate deosebită, printr-o viață curată și înţelepciune practică în slujirea Bisericii noastre. Am dorit ca această hirotesie să fie săvârșită acum, cu ocazia Sinaxei monahale din Arhiepiscopia Bucureștilor, ca semn de prețuire şi de recunoaștere a hărniciei și a dărniciei celor care au fost pro­movați sau înaintați, cum se spune în rânduiala acestei slujbe, la rangul de arhimandrit. Cuvântul «promovare» vine din limba latină - «promovere», având corespondent «hirotesire» în limba greacă şi înseamnă că cineva este scos în față cu mâna, pus în evidență. Fiindcă în limbajul bisericesc cuvântul «promovare» nu a fost de obicei ­folosit, s-a ales unul mai pe înțe­lesul poporului simplu, și anume ­«înaintare». Aşadar, această înaintare în grad presupune o recunoaș­tere a lucrărilor săvârșite, a ostenelilor şi realizărilor, dar, în același timp, înseamnă și o responsabilitate în plus pentru viitor. Crucea şi bastonul de arhimandrit pe care le-au primit părinții protosingheli deveniți arhimandriţi au scos și scot în evidență o responsabilitate în plus, aceea de a sluji și mai intens și mai atent Biserica Mântuitorului Iisus Hristos pentru a aduce roadă fiecare în chemarea şi la locul în care a fost pus”, a spus Patriarhul României.

La final, Întâistătătorul Bisericii noastre le-a oferit noilor arhimandriţi însemnele rangului clerical, anume cruce pectorală de arhimandrit, toiag, bederniţă şi gramata chiriarhală de înaintare în rang.