Cinstire adusă unui mare Părinte al Bisericii în Capitală
Data de 10 ianuarie reprezintă o zi deosebită pentru credincioșii bisericii bucureștene „Înălțarea Domnului”-Domnița Bălașa, Paraclis Patriarhal. În această zi, lăcașul de închinare și-a sărbătorit unul dintre hramuri, biserica aflându-se sub ocrotirea Sfântului Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei, adăpostind și un fragment din cinstitele sale moaște. Marți, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș.
Sărbătoarea cunoscutului lăcaș de rugăciune din centrul Capitalei a început în ajun, când a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litia. În ziua praznicului au fost oficiate slujba Utreniei și Sfânta Liturghie, iar la final au fost pomeniți ctitorii și slujitorii acestei biserici trecuți la Domnul.
Cuvântul de învățătură a fost rostit, la finalul Sfintei Liturghii, de părintele Alexandru-Marius Gheorghiu de la Biserica „Sfinții Voievozi”-Gherghiceanu din București, care a vorbit credincioșilor prezenți despre viața și învățătura strălucită a Sfântului Grigorie de Nyssa, fratele mai tânăr al Sfântului Vasile cel Mare, care, datorită profunzimii gândirii și scrierilor sale, a fost cunoscut drept cel dintâi mare dascăl și teolog al vieții duhovnicești. Părintele Alexandru Gheorghiu a remarcat faptul că în această zi a fost săvârșită după cuviință, pentru prima oară în mai mulți ani, pomenirea marelui Părinte capadocian, întrucât biserica bucureșteană „Înălțarea Domnului”-Domnița Bălașa a trecut în ultima vreme prin ample lucrări de restaurare, conservare și înfrumusețare, care au fost finalizate în vara anului trecut: „Credem că Sfântul Grigorie, care a revenit acasă, în această prea frumoasă biserică, mijlocește pentru noi toți. El nu se roagă singur, ci împreună cu cei aleși din neamul său, o întreagă familie de sfinți. Să fim conștienți de puterea rugăciunii pe care sfinții o înalță către tronul cel ceresc”.
Despre semnificația acestei sărbători pentru întreaga comunitate a sfântului lăcaș ne-a vorbit unul dintre preoții slujitori, părintele lect. dr. Zaharia Matei: „Sărbătoarea de astăzi reprezintă o mare bucurie pentru slujitorii și credincioșii Bisericii Domnița Bălașa. Ca în fiecare an, la 10 ianuarie îl sărbătorim cum se cuvinte pe Sfântul Grigorie, Episcopul Nyssei. Bucuria este cu atât mai mare cu cât această biserică adăpostește un dar primit cu mai mulți ani în urmă din partea familiei epitropilor, anume un fragment din trupul binecuvântat al Sfântului Grigorie, păstrat până acum 10-15 ani într-un relicvar din aluminiu pe care era scrijelit anul 1791. Odorul a fost oferit de către un mitropolit din Tesalonic familiei epitropilor, respectiv domnului Emanoil Hagi-Moscu. Părticica din sfintele moaște pe care noi o avem aici este din zona frontală a capului sfântului și nu este un lucru întâmplător, el fiind numit și «mintea care cugetă». Acest odor ne face să ne înălțăm mințile la Dumnezeu prin îndemnul și prin opera sa teologică, ascetico-mistică, de mare profunzime, după cum el a ajuns la contemplarea lucrurilor dumnezeiești. Acest dascăl pe care astăzi îl prăznuim, frate al Sfântului Vasile cel Mare, este un mare rugător pentru întreaga lume creștină și pentru noi, cei de astăzi, care îi cinstim după cuviință trăirea și opera profundă și imensă”.
Sfântul Ierarh Grigorie, Episcopul Nyssei, a trăit în secolul al 4-lea, ocupând un loc de frunte între teologii mistici ai Bisericii. A publicat mai multe lucrări, cele mai importante fiind de exegeză biblică și apologetice, scrise împotriva ereziei ariene. Printre operele sale se numără: „Marele cuvânt catehetic”, „Despre facerea omului”, „Viața lui Moise” sau „Tâlcuire la Cântarea Cântărilor”. Sfântul Grigorie a luat parte și la lucrările Sinodului al 2-lea Ecumenic, în anul 381, întărind învățătura de credință despre dumnezeirea Sfântului Duh.