Cinstirea Înaintemergătorului și vestirea propovăduirii Domnului în Muntenia și Dobrogea
În ziua pomenirii Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, precum și în Duminica după Botezul Domnului, ierarhii din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au săvârșit Sfânta Liturghie, rostind cuvinte de învățătură în care au evidențiat faptele demne de cinstire ale Înaintemergătorului Mântuitorului și au tâlcuit sensurile duhovnicești ale pasajului evanghelic duminical.
Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol, județul Constanța, și-a sărbătorit vineri, 7 decembrie, hramul. În mijlocul credincioșilor s-a aflat, cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie după ce, în seara anterioară, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Constanța, a transmis TRINITAS TV. În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a vorbit despre viața Înaintemergătorului Domnului: „Astăzi este sărbătoarea celui mai mare sfânt, Ioan Botezătorul, pe care îl pomenim. Sfântul Ioan a fost vestit pe parcursul Vechiului Testament de marii profeți, pentru că a avut o menire cu totul specială”.
Duminică, 9 ianuarie, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre îndemnul la pocăință al Mântuitorului regăsit în pasajul evanghelic al acestei duminici: „Domnul își începe propovăduirea Evangheliei cu aceleași cuvinte cu care a început propovăduirea sa Prorocul Ioan: «Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor». Acest cuvânt ne îndeamnă să ne schimbăm viața, să ne pară rău de greșelile noastre, să începem o nouă viață în credință, fapte bune și căință”.
Argeș
La cota 1000 pe Transfăgărășan există un schit ocrotit de Sfântul Proroc Ioan Botezătorul și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. În data de 7 ianuarie a fost sărbătorit hramul paraclisului așezământului monahal, sfințit în luna octombrie a anului trecut. Obștea monahală a schitului argeșean l-a avut în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul cu hramul „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, situat la demisolul noii biserici. Cu această ocazie, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a evidențiat faptul că propovăduirea Domnului a fost identică în conținut cu cea a Înaintemergătorului Său.
În Duminica după Botezul Domnului, ierarhul a slujit la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”-Antonești din comuna Corbeni, județul Argeș. Sfânta Liturghie a fost oficiată în Paraclisul „Sfântul și Dreptul Iov”. Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat bucuria slujirii în lăcașul ridicat în condiții extrem de dificile. Lucrările de reconstruire a mănăstirii au început în anul 1989, fiind finalizate în 2004. Pe lângă biserica așezământului monahal, a fost ridicat un corp de chilii la baza căruia a fost amenajat respectivul paraclis, se arată pe site-ul arhiepiscopia argesuluisimuscelului.ro.
Buzău
Singura biserică din municipiul Buzău închinată Sfântului Ioan Botezătorul și-a sărbătorit vineri, 7 ianuarie, ocrotitorul. Cu ocazia hramului lăcașului de cult din cartierul buzoian Poștă, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de șapte preoți și doi diaconi, din care au făcut parte părinți consilieri eparhiali și protoierei. În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul: „Cuvântul «sobor» înseamnă adunarea credincioșilor veniți în sfânta biserică, a doua zi după praznicul Botezului Domnului sau al Teofaniei, pentru a-l cinsti, în chip deosebit, și pe cel ce s-a învrednicit a-L boteza pe Mântuitorul Iisus Hristos în apa Iordanului, și anume pe Sfântul Proroc Ioan, Înaintemergătorul Domnului. Se cuvine să ne arătăm totdeauna dragostea și recunoștința față de el deoarece, împreună cu Maica Domnului, se roagă neîncetat pentru noi în fața Tronului ceresc, așa cum îi vedem reprezentați în iconografie”.
Credincioșii Parohiei Puieștii de Sus, Protoieria Râmnicu Sărat, județul Buzău, au primit duminică, 9 ianuarie, binecuvântarea arhierească. În Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitate, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, înconjurat de un sobor de slujitori. În continuare, chiriarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitori, apoi a binecuvântat noua capelă mortuară a parohiei, se arată pe site-ul eparhiei, arhiepiscopiabzvn.ro.
Galați
În ziua de pomenire a Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, s-a aflat în mijlocul slujitorilor și al credincioșilor din parohia gălățeană ce îl are ca ocrotitor spiritual pe Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos. În această zi de sărbătoare şi de bucurie pentru parohia din cartierele Micro 21 şi Micro 19 ale municipiului Galați, ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mare a acesteia. La slujba arhierească au participat numeroşi credincioşi veniţi pentru a-l cinsti cu credință și evlavie pe Sfântul Ioan, cel numit „înger în trup”. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața aleasă a celui mai mare om născut din femeie, martor şi mărturisitor al dumnezeirii Mântuitorului şi model de sfinţenie pentru toţi oamenii. Ierarhul le-a vorbit credincioşilor prezenţi şi despre pocăinţa propovăduită de Sfântul Ioan Botezătorul şi viaţa cea nouă în Hristos.
Ialomița
Duminică, 9 ianuarie, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica ce poartă hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Slobozia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul coral al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din oraș, se arată pe site-ul sf-esc.ro. Împreună cu mulțimea de credincioși au fost împreună-rugători și reprezentanți ai autorităților locale. În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre începutul lucrării mântuitoare a lui Iisus Hristos, marcat prin îndemnul la pocăință.
Tulcea
Vineri, 7 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitatea Băltenii de Sus, Protoieria Tulcea. În aceeași zi, ierarhul a vizitat și biserica din localitatea Malcoci, rostind cuvânt de învățătură pentru cei prezenți, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.
În Duminica după Botezul Domnului, Preasfinția Sa s-a aflat în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii Cocoș din Protoieria Niculițel. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a așezământului monahal, înconjurat de un sobor de slujitori, în prezența credincioșilor veniți din Niculițel, Isaccea și Tulcea. La final, Preasfințitul Părinte Visarion a afirmat: „Cu bucurie în suflet am săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în această lavră duhovnicească din nordul Dobrogei unde părinții monahi împletesc rugăciunea și munca de aproximativ 200 de ani, chemându-i în același timp pe credincioși la sfințire, binecuvântare și apropiere de Dumnezeu. În Duminica după Botezul Domnului am auzit și noi cuvântul Mântuitorului, care ne îndeamnă la pocăință datorită apropierii Împărăției cerurilor despre care Sfântul Apostol Pavel ne spune că nu este altceva decât pace, bucurie și dreptate în Duhul Sfânt. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne ajute, să ne binecuvânteze și să ne îmbrace și pe noi în lumină pentru a umbla ca fii ai luminii, spre înnoirea vieții noastre”. Mănăstirea Cocoș, cea mai veche dintre așezămintele monahale din Episcopia Tulcii, a fost înființată în anul 1833. Aici sunt păstrate moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel.