Cinstirea Sfântului Grigorie Palama la paraclisul Universității Politehnica
Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, paraclis al Universității Politehnica din București, și-a cinstit joi, 14 noiembrie 2019, ocrotitorul spiritual. La finalul Sfintei Liturghii, săvârșită de un sobor de slujitori condus de părintele prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost pusă piatra de temelie pentru viitorul centru al paraclisului ce se va edifica în vecinătatea acestuia. De asemenea, soborul de slujitori a binecuvântat cu agheasmă noua aulă a Universității Politehnica din București.
Sărbătoarea Sfântului Grigorie Palama a început încă din ajun, prin săvârșirea slujbei Privegherii, care a cuprins rânduiala Vecerniei și Utrenia în cinstea ocrotitorului.
În ziua hramului, după săvârșirea slujbei Acatistului, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de slujitori sub protia părintelui prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, din care au făcut parte părintele prof. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, părintele Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”, părintele Maricel Popa, slujitor la această biserică, precum și alți preoți și diaconi.
La slujbă au fost prezenți numeroși credincioși, studenți, tineri, ctitori și binefăcători care sunt legați duhovnicește de Sfântul Grigorie Palama. Aceștia s-au putut închina și unui fragment din cinstitele sale moaște, ce se păstrează în biserica din incinta campusului universitar al Politehnicii.
Părintele prof. dr. Ștefan Buchiu a vorbit în predica sa despre viața Sfântului Grigorie Palama și a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru preoții și credincioșii paraclisului Universității Politehnica din București. „Prin Sfântul Grigorie Palama noi ajungem la Mântuitorul Iisus Hristos, așa cum ajungem prin toți sfinții. Este bine să ne amintim de fiecare dată din viața și din învățăturile lui ceea ce este mai semnificativ pentru a spori și noi duhovnicește în nădejdea noastră cea către Dumnezeu, cea care poate să facă din oamenii ființe plăpânde chipuri ale dumnezeirii Sale. Despre aceasta a învățat și Sfântul Ierarh Grigorie Palama în secolul al 14-lea. Dacă Sfântul Ierarh Grigorie Palama a fost învrednicit să tămăduiască și boli, am putea spune că boala cea mai gravă pe care a tămăduit-o în vremea sa din rânduiala lui Dumnezeu a fost erezia. Pe unii eretici, influențați de peste hotarele Ortodoxiei, dar care aveau trufia de a-i critica pe sfinții isihaști din Muntele Athos și din întreaga Ortodoxie, a dorit să-i îndrepte Sfântul Grigorie Palama. Aceia spuneau un lucru greșit, că Dumnezeu nu ne dă ceva de la El, ceva care să ne sfințească, să ne mântuiască, să ne ajute pe calea îndumnezeirii noastre. Sfântul Grigorie Palama a demonstrat pe baza Sfintelor Scripturi, pe baza învățăturii Bisericii și contribuției Sfinților Părinți, că Dumnezeu, așa cum este infinit, tot așa are și o lucrare infinită. Această lucrare infinită, veșnică și necreată se cheamă harul Său dumnezeiesc”, a spus părintele profesor Ștefan Buchiu.
Părintele paroh Marian Mihai a vorbit la final despre râvna comunității din jurul paraclisului Universității Politehnica și a transmis și un cuvânt de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă pe care a arătat-o de-a lungul timpului față de aceștia. „Îi mulțumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că de fiecare dată, la fiecare praznic închinat Sfântului Grigorie Palama, este atent și trimite un delegat ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă. La fiecare praznic, biserica aceasta este plină de tineri, de studenți și de copii, precum și de oameni care vor să se împărtășească de lucrarea aceasta a energiilor necreate. Biserica este un spațiu plin de Duh Sfânt, nu numai pentru că se săvârșesc Liturghii, Taine, Ierurgii sau rugăciuni, ci și pentru că înainte de toate este Mireasa lui Hristos, iar Hristos întotdeauna binecuvântează și trimite harul Său pentru fiecare în parte”, a spus părintele paroh Marian Mihai.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, ne-a vorbit despre importanța acestei biserici pentru instituția pe care o conduce: „Biserica și comunitatea din jurul său reprezintă un loc aparte în viața comunității mai mari a universității noastre. Este un spirit extraordinar pe care cei doi părinți care slujesc la biserica aceasta au reușit să îl imprime acestei comunități. Suntem foarte mulți cei care suntem alături zi de zi în jurul bisericii, într-o familie mai mare, care își aduce contribuția în viața mare a comunității academice”, a precizat Mihnea Costoiu.
La sfârşitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru fericiţii ctitori şi binefăcători ai locaşului de rugăciune.
La sărbătoarea hramului Bisericii „Sfântul Grigorie Palama” au participat și ctitorul Petre Badea și Ecaterina Andronescu, fost ministru al educației naționale.
De asemenea, a fost săvârșită slujba de punere a pietrei de temelie pentru noul centru spiritual ce se va edifica în vecinătatea locașului de închinăciune și a fost binecuvântată cu agheasmă noua Aulă a Universității Politehnica din București.