Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Mina în București
Biserica Parohiei „Sfântul Mina”-Vergu din cadrul Protopopiatului Sector 3 Capitală şi-a prăznuit luni, 11 noiembrie, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură, rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a explicat faptul că Marele Mucenic Mina a arătat prin viaţa şi pătimirea sa că, în perioada primelor secole ale Bisericii, mărturisirea lui Hristos se făcea în mod complet, cu prețul vieții: „După cum putem citi în viaţa Sfântului Mare Mucenic Mina, la un moment dat, un slujitor din anturajul stăpânului cetăţii l-a sfătuit pe acesta să facă ceea ce spunea ighemonul, adică să aducă jertfe zeilor pentru o vreme, până va trece primejdia, apoi să se întoarcă la cinstirea Dumnezeului său. Însă Sfântul Mina, cu multă bărbăţie şi în mod categoric, a respins această ispită care i se punea înainte. Nu a cedat pentru că el cunoştea Evanghelia Mântuitorului Hristos, Care spune: «Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri»”.
În continuare, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa pe care mărturisirea împlinită prin martiriu a avut-o pentru Biserică. „Vremurile de persecuţie pentru creştinii Bisericii primare au însumat aproximativ 150 de ani. Aceste persecuţii au umplut cerul Bisericii cu stele ale credinţei, ale statorniciei, ale mărturisirii lui Dumnezeu. Pentru creştinism a fost o perioadă dureroasă, cu foarte mulţi martiri, dar şi cu mulţi mărturisitori, purtând pe trup tot restul vieţii semnele suferinţelor îndurate. Dar prin acestea au fost mântuiţi, iar cei care au trecut din viaţa aceasta au primit de la Hristos cununa măririi celei veşnice, iar nu o cunună trecătoare. Astfel, această perioadă de persecuţie a fost o perioadă de întărire a Bisericii, după cum a afirmat şi Tertulian: «sângele martirilor a fost sămânţa creştinilor», pentru că exemplul lor de credinţă şi stăruinţă a fost luat de ceilalţi creştini, şi în felul acesta credinţa s-a întărit, evlavia a sporit şi Biserica a dobândit în cele din urmă libertate, sub conducerea împăratului Constantin cel Mare”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.
În încheiere, ierarhul a explicat că Sfântul Mina nu a îndurat nedreptatea în viaţă, motiv pentru care îi ajută pe toţi cei care vin să îi ceară ajutorul şi care au fost păgubiţi spiritual sau material: „Sfântul Mina este protectorul oamenilor care sunt furaţi sau înşelaţi. La el apelează creştinii atunci când au câte o pierdere sau când sunt nedreptăţiţi. În acest fel, Sfântul Mina este foarte aproape de viaţa creştinilor pentru că acest sfânt, care L-a mărturisit pe Hristos cu tărie, nu rabdă nedreptăţi de acest fel. De aceea, cu toţii apelăm la Marele Mucenic Mina ca să ne ocrotească de pagube şi de orice nedreptate”.
La final a fost săvârşită slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii, ostenitorii şi binefăcătorii locaşului de închinare, iar credincioşii prezenţi au primit pachete cu alimente. În ziua hramului, precum și în ajun, numeroși credincioși din Capitală au cinstit moaștele Sfântului Mina aflate la biserica sa din centrul Bucureștilor. Racla a fost așezată într-un baldachin special pregătit în curtea bisericii.