Cinstirea Sfântului Mărturisitor Ioan Rusul în Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 27 Mai 2023

Biserica noastră l-a pomenit astăzi, 27 mai, pe Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul, care a pătimit în captivitatea otomană în secolul al 18-lea. Între comunitățile din Capitală care îl au ca ocrotitor se numără și Parohia „Sfântul Ioan Rusul”-Brâncuși, Paraclis Patriarhal, din Protopopiatul Sector 6 Capitală, care și-a sărbătorit cu acest prilej hramul printr-un bogat program liturgic. În mijlocul credincioșilor parohiei a poposit Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Bucureștilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Manifestările liturgice prilejuite de sărbătorirea sfântului ocrotitor, care a fost dublată și de un moment aniversar, anul acesta împlinindu-se 15 ani de existență a parohiei, au început în ajun, când racla cu moaștele Sfântului Ioan Rusul a fost purtată în procesiune și așezată spre închinare în foișorul din curtea bisericii. În continuare, au fost săvârșite slujba Vecerniei unită cu Litia și Acatistul sfântului pomenit de către un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele paroh Costel Burlacu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor; protos. Joachim Bejenariu, consilier eparhial și directorul Serviciului de colportaj bisericesc al Arhiepiscopiei București­lor; pr. Cătălin Dabu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, precum și alți clerici.

În ziua hramului, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a fost întâmpinat după datină cu pâine și sare. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, iar la momentul îndătinat a hirotonit un nou preot. La finalul sfintei slujbe, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre pătimirea Sfântului Ioan Rusul, subliniind tăria credin­ței lui și răbdarea în fața tuturor umilințelor și caznelor la care a fost supus. „Astăzi, Biserica pomenește un sfânt recent, în comparație cu istoria ei bimilenară, un sfânt care a trăit în urmă cu 300 de ani și care s-a remarcat printr-un lucru deosebit de prețios, poate cel mai valoros lucru pe care îl poate arăta un om în vremea vieții lui, anume mărturisirea credinței. Născut în Ucraina de astăzi în jurul anului 1690, Ioan Rusul a fost luat rob la turci în anul 1711. A ajuns în Asia Mică, aproape de Capadocia, acolo unde a fost pus în slujba unui agă turc. Acesta, din prima zi, i-a cerut să se lepede de credința ortodoxă pe care o primise din copilărie și al cărei slujitor fidel era. Desigur, omul respectiv, ajuns rob în condițiile vitrege ale războiului și ale vremurilor respective, nu a cedat niciodată. O dată, de două ori, de zeci de ori a fost chemat să-și lepede credința, dar omul acesta a arătat până la urmă tărie asemenea stâncii care nu se clatină în fața vânturilor și a furtunilor. (...) Ioan Rusul nu și-a schimbat dragostea cea dintâi, arătată încă din apa Botezului față de Mântuitorul Hristos. În cazul lui s-a întâmplat o minune. A reușit să-l înduplece pe stăpânul lui prin buna sa cu­viință, prin atitudine, prin credința tare. Acesta, văzând belșugul revărsat asupra casei sale și a întregului ținut, a recunoscut că totul se datora unui om credincios. Încă din timpul vieții, Sfântul Ioan Rusul a făcut multe minuni, de care s-au mirat și stăpânii lui, care erau de altă credință. Astfel, el a reușit să înmoaie inimile stăpânilor”, a spus Preasfinția Sa.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis un cuvânt de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a exprimat aprecierea pentru activitatea fructuoasă în plan liturgic, social-filantropic, misionar și cultural, desfășu­rată de parohia bucureșteană. De asemenea, ierarhul a adresat un cuvânt de felicitare și recunoștință tuturor celor care s-au alăturat eforturilor slujitorilor bisericii pentru înfrumusețarea sfântului lăcaș, dar și pentru susținerea misiunii parohiei în comunitate.

În încheierea sărbătorii, racla cu moaștele Sfântului Ioan Rusul a fost purtată în procesiune, apoi a fost vernisată expoziția aniversară de fotografie „15 ani de misiune: în imagini”, organizată de parohie în colaborare cu Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române. În cadrul manifestărilor prilejuite de pomenirea sfântului ocrotitor, a fost organizat un târg caritabil cu produse de panificație realizate de copiii ucraineni beneficiari ai Centrului educațional „Happy Bubble” și de copiii care participă la atelierele parohiei. Fondurile colectate vor fi folosite pentru achiziționarea de produse de igienă pentru vârstnicii de la Centrul „Sfântul Nectarie” - sectorul 6, precum și pentru sprijinirea campaniei „Copiii de la sat au nevoie de ochelari”, derulată de World Vision România, unul dintre colaboratorii de tradiție ai parohiei.