Cinstirea Sfântului Mucenic Ciprian la biserica sa din Capitală

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 02 Octombrie 2023

Biserica Zlătari din Protopopiatul Sector 3 Capitală și-a sărbătorit luni, 2 octombrie, ocrotitorii spirituali, pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și Sfânta Muceniță Iustina fecioara. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Acest lăcaș istoric situat pe Calea Victoriei păstrează în tezaurul sacru, din anul 1790, mâna dreaptă a Sfântului Ciprian.

Sărbătoarea hramului a început încă din ajun prin scoaterea în procesiune a raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ciprian și așezarea ei spre închinarea credincioșilor într-un spațiu special amenajat în vecinătatea bisericii, continuând apoi cu slujba Vecerniei cu Litia. 

Timp de două zile, pe Calea Victoriei s-a format un șir lung de credincioși cufundați în rugăciune și cu flori în mâini, care trecea dincolo de Muzeul Național de Istorie a României, spre Splaiul Inde­pen­denței, semn al evlaviei acestora față de Sfântul Ciprian și al răbdării lor pentru a-i mulțumi sfântului ocrotitor și grabnic ajutător. 

În zi de hram, în mijlocul comu­nității s-a aflat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și directorul Publicațiilor „LUMINA” ale Patriarhiei Române; părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele Gheor­ghe Zaharia, parohul Bisericii „Sfântul Anton”-Curtea Veche; părintele Florin-Ovidiu Constantin și părintele Ștefan Sfarghie, slujitori la această parohie, precum și alți preoți și diaconi. 

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și virtuțile celor doi sfinți ocrotitori ai Bisericii Zlătari: „Atunci când a aflat care era adevăratul motiv pentru care vrăjile sale nu au avut putere, Sfântul Ciprian a ars toate cărțile sale de magie și a acceptat să fie catehizat, să se pregătească pentru primirea credinței creștine. A vândut toate averile sale și le-a împărțit săracilor, s-a pocăit de faptele sale și a primit apoi botezul creștin. Iar pentru pocăința și virtuțile sale, după o perioadă mai îndelungată, a fost hirotonit preot. Apoi, mult mai târziu, după 16 ani, episcopul cetății Antiohia Pisidiei, simțindu-și sfâr­șitul aproape, l-a desemnat pe Sfântul Ciprian ca urmaș în scaunul său episcopal. În această calitate de păstor al Bisericii lui Hristos, Sfântul Ciprian a apărat cu tărie dreapta credință împotriva ereticilor și a păgânilor. Iar Iustina a viețuit ca o cuvioasă călugăriță, fiind rânduită diaconiță și stareță a unei mănăstiri”.

De asemenea, Preasfinția Sa a subliniat că istoria consemnează cinstirea sfintelor moaște ca pe o componentă fundamentală a credinţei şi a vieţii Bisericii. „Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe sfinţi pentru faptul că s-au învrednicit de binecuvântarea şi de harul lui Dumnezeu, Care le-a dat tăria duhovnicească - şi uneori materială - de a face cunos­cută în lumea aceasta trecătoare şi păcătoasă puterea, lucrarea şi slava lui Dumnezeu. Închinarea la sfintele moaște presupune o anumită jertfă, un anumit timp petrecut la rând, în meditație şi rugăciune”, a reliefat Prea­sfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

La final, părintele paroh Nicolae Dascălu, consilier patriarhal, i-a mulțumit ierarhului pentru slujire și i-a oferit o icoană cu chipul Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian. 

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii, ostenitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare.