Cinstirea Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul la Mănăstirea Radu Vodă

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 20 Decembrie 2022

Comunitatea monahilor şi pelerinii Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti au înălţat marţi, 20 decembrie, rugăciuni de laudă Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul, Episcopul Antiohiei, în ziua sa de pomenire. În mijlocul lor s-a aflat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit faptul că, potrivit tradiţiei, copilul pe care Mântuitorul l-a dat exemplu de curăţie a fost chiar sfântul pomenit în această zi, care a fost pildă de curăţie şi mărturisire până la finalul vieţii sale. „În locul unde Mântuitorul vorbea era un prunc şi Mântuitorul l-a luat pe braţ şi l-a arătat celorlalţi, pe de o parte vorbind despre curăţia inimii unui prunc şi, pe de altă parte, anticipând lucrarea minunată a acestuia. Tradiţia ne spune că pruncul luat în braţe de Mântuitorul avea să ajungă peste ani un mare părinte apostolic, un mare ierarh şi păstor al Bisericii din Antiohia, pe care Biserica noastră îl cinsteşte în ziua de 20 decembrie. Sfântul Ignatie Teoforul rămâne unul dintre cei mai mari ierarhi şi Părinţi apostolici din perioada de început a Bisericii. Slujirea sa episcopală în cetatea Antiohiei, acolo unde ucenicii Mântuitorului s-au numit pentru prima dată creştini, după ce au fugit din Ierusalim din calea persecuţiei, a fost în timpul împăratului Traian, unul dintre conducătorii persecutori ai Imperiului Roman. Sfântul Ignatie, văzând cum mulţi creştini erau condamnaţi la moarte şi mureau cu bucurie mărturisindu-L pe Iisus Hristos, şi-a dorit să aibă şi el un asemenea sfârşit. La porunca împăratului, Sfântul Ignatie a ajuns la Roma. Aici a intrat în marea arenă, pregătit ca pentru ultima Liturghie. A fost sfâşiat de dinţii fiarelor, după dorinţa sa, mărturisită pe calea spre capitala imperială, anume să fie «grâu curat măcinat de dinţii fiarelor». Se spune că din trupul lui au rămas numai oasele mari şi inima care avea pe ea trecute cuvintele «Iisus Hristos», pe care el L-a mărturisit”, a spus Preasfinția Sa.

La momentele îndătinate din cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Nicolae Grigore pe seama Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Bragadiru Nord, Ilfov, iar pe teologul Costin Matei diacon pe seama Parohiei Cuib din Protopopiatul Vălenii de Munte, Prahova.