Cinstirea Sfintei Icoane „Prodromiţa“, la parohia „Naşterea Maicii Domnului“ din Breazu
Sărbătoarea Cinstirii Sfintei Icoane „Prodromiţa“ de la Muntele Athos reprezintă, an de an, o bucurie aleasă pentru credincioşii parohiei „Naşterea Maicii Domnului“ din satul Breazu, comuna Rediu, judeţul Iaşi, a căror biserică adăposteşte o copie argintată a icoanei, trimisă chiar de Schitul românesc Prodromu din Sfântul Munte.
Joi, 11 iulie 2012, la parohia cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din satul Breazu, comuna Rediu, judeţul Iaşi, Protopopiatul Iaşi 1, s-a săvârşit, conform tradiţiei ultimilor ani, slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, întru pomenirea sărbătorii Cinstirii Sfintei Icoane „Prodromiţa“ de la Muntele Athos, pomenită în calendarul ortodox în data de 12 iulie. Din soborul slujitor, alături de pr. paroh Gabriel Coroamă, profesor de Tipic şi Liturgică şi duhovnic al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare“ din Iaşi, a mai făcut parte pr. Gireadă Tiberiu Marian, proaspăt hirotonit la parohia Dămileni din comuna Cristineşti a Protopopiatului Dorohoi, fost cântăreţ bisericesc la Breazu.
Programul liturgic a continuat a doua zi, cu slujba Ceasurilor, a Acatistului Sfintei Icoane şi a Sfintei Liturghii, oficiată de cei doi preoţi, cu participarea unui număr mare de credincioşi. La finalul slujbei, pr. paroh Gabriel Coroamă a oferit părintelui Gireadă Tiberiu Marian un veşmânt preoţesc ca dar din partea parohiei, pentru dragostea şi devotamentul cu care acesta a slujit timp de şase ani la strana bisericii din Breazu. La rândul său, părintele Gireadă Tiberiu Marian a mulţumit părintelui paroh pentru invitaţie şi enoriaşilor prezenţi pentru darul oferit, promiţând că se va ruga înaintea sfântului jertfelnic pentru sănătatea şi mântuirea lor.
După ce au fost miruiţi şi au primit anafură, enoriaşii prezenţi la slujbă au avut parte de un moment surpriză, părintele paroh Gabriel Coroamă oferindu-le posibilitatea de a urmări în premieră la biserică documentarul „Lumină între cer şi mare - Schitul românesc Prodromu“, realizat de Trinitas TV. Credincioşii au avut astfel posibilitatea de a afla noi mărturii despre contribuţia poporului român la îmbogăţirea tezaurului spiritual athonit, dar şi de a vedea imagini inedite ale sfintei icoane „Prodromiţa“ din biserica Schitului Prodromu.
Cinstirea icoanei „Prodromiţa“ la Breazu - o tradiţie veche de cinci ani
În parohia ,,Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Breazu, de mai bine de cinci ani, icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“ şi-a câştigat un loc aparte în inima părintelui paroh Gabriel Coroamă şi a enoriaşilor săi, aceasta fiind cinstită înt-un mod mai aparte. Totul a pornit de la primirea unei copii argintate a icoanei Prodromiţa, trimisă din Sfântul Munte, de la Schitul Prodromu, prin bunăvoinţa părintelui arhimandrit Clement Haralam, pe atunci vieţuitor în obştea schitului românesc athonit. Icoana, ce a fost pusă spre închinare în biserica parohială, a adus cu sine foarte multe schimbări în viaţa comunităţii de aici care a simţit ajutorul nemijlocit al Maicii Domnului. Drept mulţumire, părintele paroh a început săptămânal să săvârşească Acatistul Sfintei Icoane „Prodromiţa“, iar în fiecare an, în ajunul sărbătorii, se săvârşeşte slujba Vecerniei Mari unită cu Litia, iar pe 12 iulie, de ziua praznicului sfintei icoane, se săvârşeşte Sfânta Liturghie.
Din toamna anului trecut, pr. Gabriel Coroamă împreună cu o parte dintre enoriaşii inimoşi ai parohiei Breazu, unii aflaţi chiar în afara graniţelor ţării, au demarat un proiect ambiţios, reuşind să ridice o casă de prăznuire întru cinstea Maicii Domnului „Prodromiţa“, aceasta urmând a fi finalizată.
Credincioşii care doresc să ajute la ridicarea celor două construcţii ale parohiei Breazu o pot face prin donarea unei sume de bani în contul RO07 BRDE 240S V837 7290 2400, deschis la Banca BRD.