Cinstirea Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița în Cetatea Băniei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 14 Ianuarie 2024

Data de 12 ianuarie reprezintă pentru credincioșii din Mitropolia Olteniei un important popas duhovnicesc, la această dată fiind pomenită, cu multă evlavie, Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, al cărei cinstit cap este așezat spre închinare în Catedrala Mitropolitană din Craiova. Și anul acesta, sărbătoarea a fost marcată printr-un program liturgic special, care a culminat cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Manifestările liturgice dedicate sărbătorii Sfintei Mucenițe Tatiana, care prin cinstitele sale moaște aduce binecuvântare cre­din­cioșilor olteni, au debutat în ajun când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune tradițională, în cadrul căreia clerici și credincioși din comunitățile parohiale craiovene au însoțit racla în care este așezat cinstitul cap al sfintei mucenițe şi care a fost purtată, alături de celelalte cinstite moaşte aflate în tezaurul sacru al catedralei, în jurul sfântului lăcaş, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.

În ziua de pomenire a diaconiței Tatiana, care L-a cinstit pe Dumnezeu prin moarte martirică, în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, înconjurat de un ales sobor de clerici, membri ai Administrației eparhiale și slujitori ai sfântului lăcaș. Răspunsurile de la strană au fost oferite de grupul psaltic al catedralei, condus de lect. univ. dr. Victor Șapcă.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre viaţa şi slujirea Sfintei Tatiana şi a amintit de primirea chinurilor și a suferințelor până la asumarea muceniciei pentru cre­dința în viața veșnică și în Mântuitorul Iisus Hristos: „Dumnezeu a ales-o să fie mu­ceniță, mărturisitoare, să fie în ceata fecioarelor și a celor care-L mărturisesc pe Acela care a venit în lume să mântuiască neamul omenesc. Sfânta Tatiana s-a arătat mai tare decât chinuitorii ei și a răbdat cu multă dârzenie şi credință. Domnul a fost prezent în viața ei și i-a ridicat suferința aceasta pentru ca să poată răbda până la sfârșit. În schimbul muncilor și al su­ferințelor, Domnul i-a dat iubirea Sa. În această dragoste, Sfânta Ta­tiana a îndurat muncile pe care i le pregătiseră acei chinuitori. În această stare, îngerii au încununat-o pe sfânta fecioară și au stat permanent în slujba ei, pentru că Dumnezeu întărește pe cel nevoitor, așa cum ne întărește și pe noi dacă avem voință să săvârșim faptele bune”. La momentul chinonicului, Grupul psaltic „Sfânta Mu­ceniță Tatiana diaconița”, condus de Ana Nuță, a interpretat fragmente din paraclisul sfintei pomenite.

Cinstitul cap al Sfintei Muce­nițe Tatiana diaconița împreună cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost aduse în Țara Românească de către boierii Cra­iovești de la Constantinopol după cucerirea capitalei imperiale de către turci (1453), fiind așezate la Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea. Cu prilejul sfințirii bisericii domnești din Curtea de Argeș, capul sfintei mu­cenițe a fost mutat în ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului și apoi adus la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, unde se găsește și astăzi.