Cinstirea Sfinților Serghie și Vah la biserica Palatului Cotroceni

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 07 Octombrie 2022

Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah sunt ocrotitorii spirituali ai bisericii Palatului Cotroceni din Capitală.  Ziua pomenirii lor a fost și anul acesta un prilej de mare bucurie pentru slujitorii și închinătorii sfântului lăcaș. Cei doi martiri au fost cinstiți în mod deosebit printr-un bogat program liturgic ce a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii vineri, 7 octombrie, de către un sobor de slujitori condus de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Prăznuirea celor doi mari mucenici a debutat în ajun, prin săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, și a continuat în ziua pomenirii lor cu slujba Utreniei, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru ctitorii lăcașului de cult. Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale; părintele arhimandrit Irineu Dogaru, eclesiarhul bisericii Palatului Cotroceni; părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protosinghel Antim Bâru, starețul Mănăstirii Chiajna-Giulești, precum și numeroși alți slujitori. Pentru mijlocirea și binecuvântarea sfinților s-au rugat și numeroși credin­cioși, pelerini și angajați din Ad­minis­trația Prezidențială.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Dumitru Ștefănescu, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a relatat pe scurt viața și pătimirea celor doi sfinți care au suferit moarte martirică la sfârșitul secolului al 3-lea, ilustrând exemplul lor de îndelungă răbdare în suferință: „Bucuria noastră este dublă deoarece, în ziua hramului acestei biserici, avem alături și părticele din sfintele lor moaște, din trupurile care au pătimit, s-au umplut de harul dumnezeiesc și care izvorăsc tămăduiri și binecuvântare tuturor celor care se închină cu credință. Nu se păstrează istoria detaliată a vieții și pătimirii celor doi sfinți, însă avem suficiente mărturii istorice. Dacă despre viața lor s-ar cunoaște numai faptul că ei și-au păstrat credința pe care au mărturisit-o cu prețul vieții, ar fi de ajuns”.

Despre istoria cinstirii marilor mucenici în acest sfânt lăcaș ne-a vorbit părintele arhimandrit Irineu Dogaru: „Este o zi importantă pentru biserica Palatului Cotroceni, care a fost înainte Mănăstirea Cotroceni, fiind sărbătorit al doilea hram al lăcașului de rugăciune. Primul hram este «Adormirea Maicii Domnului», dar atunci când domnitorul Șerban Cantacuzino a ctitorit această biserică, în anul 1681, a păstrat și hramul fostei bisericuțe care se afla pe acest loc atunci când el a fost nevoit să se ascundă în pădurea de la Cotroceni. Acel schit, cu hramul Sfin­ților Serghie și Vah, a fost locul unde domnitorul s-a adăpostit. Mai târziu, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu, când a ctitorit mănăstirea, a păstrat acest hram. De aceea, noi continuăm să îi prăznuim pe cei doi sfinți, rugându-ne totodată și pentru ctitorii și binefăcătorii acestei biserici”.