Cinstit în Răsărit și Apus pentru dărnicia smerită și discretă
Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința Patriarhală, în care a vorbit despre viața sfântului pomenit, amintind totodată şi minunile săvârşite de acest ierarh milostiv cunoscut mai ales pentru blândețea, smerenia și dărnicia sa.
În cuvântul de învățătură rostit, Patriarhul României a spus că viața aleasă și lucrarea Sfântului Ierarh Nicolae au fost descoperite de Dumnezeu credincioșilor prin alegerea sa minunată ca Arhiepiscop al Mirelor Lichiei. „Se spune că după moartea episcopului de la Mira Lichiei, credincioșii se întrebau cine le va fi episcop în locul său. S-au gândit că cel mai bine este să-L lase pe Dumnezeu să aleagă, și anume, cine va veni primul la biserică, acela să fie ales episcop. Prin lucrarea lui Dumnezeu, primul care a venit la biserică a fost tocmai Sfântul Nicolae și așa a fost ales nou Episcop al Mirelor Lichiei”, a spus Preafericitul Părinte Daniel.
Patriarhul României a vorbit și despre rolul Sfântului Ierarh Nicolae la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. „În timpul împăratului Constantin cel Mare, care a biruit pe Liciniu și a devenit singurul împărat al întregului Imperiu Roman, s-a iscat o erezie mare, o rătăcire de la dreapta credință, făcută de preotul Arie din Alexandria, care învăța că Iisus Hristos nu este egal cu Dumnezeu Tatăl, spunând că Fiul este o creatură, o făptură, nu este Dumnezeu de aceeași ființă cu Tatăl. Astfel, împăratul Constantin cel Mare a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325. Acolo, Sfântul Nicolae s-a arătat apărător al dreptei credințe și l-a mustrat pe Arie. Împreună cu Sfântul Spiridon al Trimitundei și cu Sfântul Atanasie al Alexandriei, au apărat credința ortodoxă și au mărturisit că Mântuitorul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic, este deoființă cu Tatăl și este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat”, a precizat Preafericirea Sa.
Întâistătătorul Bisericii noastre a vorbit şi despre viaţa, virtuţile şi minunile sfântului ierarh. „Sfântul Nicolae a rămas iubit de popor mai ales pentru multele sale milostenii. Dumnezeu l-a învrednicit să fie și făcător de minuni. El a eliberat din temniță trei ofițeri care erau acuzați de trădare față de împărat de către un conducător de provincie romană, Avlavie. Sfântul Nicolae l-a mustrat pe acesta în vis și i-a spus împăratului că cei trei tineri care urmau să fie condamnați la moarte sunt nevinovați și astfel i-a apărat, deoarece ei au fost învinuiți din invidie. Sfântul Nicolae este și un om al dreptății, apărător al celor care sunt prigoniți pe nedrept. De asemenea, el a ajutat foarte mult pe cei săraci. Se cunoaște faptul că a ajutat cu bani trei fete care nu se puteau mărita fiind foarte sărace și al căror tată avea intenția de a le vinde pentru desfrânare ca să scape de sărăcie. Sfântul Nicolae, auzind aceasta, a ajutat fetele ducând pe ascuns, discret, pungi cu bani pentru ca ele să scape de păcat și de osândă. Sfântul Nicolae a făcut minuni aducând grâu în cetate în timpul secetei foarte mari și a îndreptat corabia cu grâu spre cetatea care era înfometată, salvând de la moarte mii de vieți omenești. Sfântul Nicolae a ocrotit o mulțime de oameni naufragiați. De aceea, el este până astăzi considerat patronul sau ocrotitorul spiritual al corăbierilor, al marinarilor”, a reliefat Patriarhul României.
Preafericirea Sa a evidențiat smerenia și dărnicia acestui sfânt și a arătat că Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl. „Sfântul Nicolae este chipul dărniciei smerite, discrete, fără popularitate, fără multă dorință de a fi lăudat. Această smerită dărnicie a lui a fost foarte apreciată în popor. Sărbătoarea lui fiind așezată în timpul Postului Nașterii Domnului, adesea copiii confundă pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun. De fapt, Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, care trimite pe Fiul Său în lume să se nască, să crească și pe noi să ne mântuiască. Aceeași bunătate, iubire milostivă, darnică și smerită a lui Dumnezeu Tatăl, care s-a arătat în Iisus Hristos, s-a arătat și în Sfântul Nicolae”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul României a mai arătat că Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut atât în Biserica Răsăriteană, cât şi în Biserica Apuseană: „La scurt timp după trecerea sa la Domnul, a fost cinstit de către popor cu multă evlavie ca sfânt. Moaștele sale au rămas vreme îndelungată în cetatea Mira Lichiei, dar în anul 1087, pentru a nu cădea sub stăpânire musulmană, moaștele sale au fost duse la Bari, în Italia, unde se află și astăzi. Au ajuns în data de 9 mai 1087 acolo. De aceea, mai există o sărbătoare a Sfântului Nicolae, mai ales în Biserica Rusă, în data de 9 mai. La Bari, deasupra raclei cu sfintele sale moaște se află o candelă cu două făclii. Aceasta în mod special făcută ca fiind o candelă cu două lumini care ard, pentru ca să arate că el este sfânt iubit atât în Răsărit, cât și în Occident. La noi, în București, mâna Sfântului Nicolae se află la Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou. Ea a fost cumpărată de Mihai Viteazul și ulterior adusă la această biserică, ctitorie a Sfântului domnitor Constantin Brâncoveanu”, a arătat Preafericirea Sa.
44 de biserici închinate Sfântului Nicolae în Capitală
De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat că în București există 44 de biserici aflate sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae: „Am constatat recent o foarte mare evlavie a clerului și credincioșilor din București pentru Sfântul Nicolae. Știam că în București se află aproape 30 de biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, care era foarte milostivă. Acum, am cerut lista cu parohiile din Capitală, din cele șase sectoare, și am constatat cu mare bucurie că 44 de biserici din București, numai din oraș, au hramul Sfântului Nicolae, fie primul, al doilea sau al treilea hram. Aceasta înseamnă că în capitala țării noastre sfântul cu cea mai mare popularitate este Sfântul Nicolae. Nici un alt sfânt nu are atâtea biserici închinate”.
La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Nicolae sau derivate din acest nume și a subliniat că sfântul ierarh ne cheamă să fim milostivi, mai ales în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.