Circa 5.000 de tractoare noi prin programul Rabla
Guvernul a aprobat finanţarea din Fondul pentru Mediu a programului de stimulare a înnoirii parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Bugetul total alocat este de 500 de milioane de lei, adică aproximativ 100 de milioane de euro, iar valoarea sprijinului ce va fi acordat la achiziţionarea unui tractor sau a unei maşini agricole este de maximum 20.000 de euro, prin urmare programul va subvenționa cumpărarea a circa 5.000 de tractoare noi.
Potrivit detaliilor prezentate de ministrul mediului, Mircea Fechet, la finalul ședintei Executivului de săptămâna trecută, programul „Rabla pentru tractoare” este o premieră pentru minister și se va derula prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Vor putea fi date la casare nu numai tractoare vechi poluante, ci și autoturisme, microbuze, autoutilitare sau alte mijloace de transport.
„Ne propunem să venim în sprijinul micilor fermieri. Aceştia, în măsura în care vor casa un autoturism vechi, un autovehicul, un tractor sau orice alt mijloc de transport, vor beneficia de un sprijin nerambursabil de până la 20.000 de euro pentru un tractor a cărui valoare nu trebuie să depăşească 55.000 de euro. Mă bucur că în România există producători pentru astfel de echipamente pentru că, de foarte multe ori, banii cu care finanţam din bugetul Fondului pentru Mediu achiziţia de autovehicule noi şi mai puţin poluante ajungeau să plece în afara României, fie în China, fie în alte ţări, de multe ori nici măcar în Uniunea Europeană. Speranţa că mare parte din aceşti bani vor ajunge la producători români este un lucru care ne încurajează să continuăm acest proiect-pilot, să-l finanţăm în fiecare an”, a spus Mircea Fechet, conform Agerpres.
Totodată, el a menţionat că Ghidul solicitantului este în curs de elaborare la nivelul AFM și va fi finalizat în cel mult 30 de zile, pentru a fi pus la dispoziţia potenţialilor beneficiari.
Recent, președintele AFM, Laurențiu Neculaescu, a explicat într-un interviu pentru DCNews, citat de Euractiv.ro, că grantul acordat pentru casarea unui vehicul va putea fi utilizat pentru achiziția unui tractor și a utilajelor necesare în valoare maximă de 55.000 de euro, iar sprijinul are și o componentă de cofinanțare, ce trebuie asigurată de fermier. „Deci (fermierii, n.r.) nu vor primi integral suma. Intensitatea ajutorului de stat diferă în funcție de județul de proveniență: 65%, 75%, 85%. E directivă dată de Consiliul Concurenței pe fiecare județ în parte. Este o schemă pe care noi doar o punem în aplicare”, a declarat Neculaescu pentru publicația online amintită.
Potrivit unui document în lucru obținut pe surse de Agrointeligența - agrointel.ro, se discută ca ajutorul să acopere 65% din valoarea achiziției, putând fi majorat la 80% în cazul fermierilor tineri, dar nu mai mult de 20.000 de euro. (C. Z.)