Ciupercile champignon, sursă de proteine

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 19 Martie 2018

Se cunosc aproximativ 14.000 de soiuri de ciuperci, din care doar 3.000 sunt comestibile, iar 700 au proprietăți medicinale. Se presupune că ciupercile au fost cultivate prima dată în secolul al XVII-lea, în Franța, în catacombele pariziene, de aceea sunt numite ciuperci pariziene sau „champignons de Paris”. Tot mai multe cercetări arată că ciupercile ar putea intra lejer în categoria superalimentelor, alături de broccoli și afine. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine și minerale (A, B1, B2, B6, B12, E, D, acid folic, potasiu, seleniu, sodiu, cupru, fier, calciu, magneziu și fosfor).

Ciupercile reglează sistemul digestiv și previn constipația, reglează tensiunea arterială, întăresc firul de păr și calitatea tenului, întăresc sistemul imunitar, scad riscul de cancer la sân, combat carența alimentară, susțin buna funcționare a sistemului reproductiv, previn ateroscleroza, bolile memoriei, reduc riscul atacurilor cerebrale. Ciupercile sunt o sursă de proteine de calitate, de aceea sunt de bază mai ales în timpul posturilor.

Ciupercile champignon pot fi consumate în stare crudă, în diverse salate, sau gătite în tocăniță, supe, ciorbe, sosuri.

Rețete:

Pizza de post cu ciuperci și legume

Ingrediente aluat: 500 g făină de grâu, 250 ml apă caldă, 10 g drojdie, un pic de sare, oregano, 5-6 linguri de ulei de măsline. Legume: 10-15 ciuperci champignon, tăiate felii, 1 ardei gras tăiat rondele, porumb din conserve, măsline rondele fără sâmburi, 250 g cașcaval de post dat pe răzătoare.
Mod de preparare: se pune într-un castron făina cernută, se dizolvă drojdia în apa caldă, se adaugă sarea și oregano și se frământă. După ce se încorporează făina, se adaugă uleiul de măsline și se frământă până se omogenizează în aluat, se lasă la dospit. Se pregătesc două tăvi de cuptor cu hârtie de copt și, după ce a crescut suficient, aluatul se împarte în două părți egale, se pune în tăvi și apoi treptat se pun legumele pe aluat, începând cu ciupercile, măslinele, ardeiul gras, porumbul și apoi cașcavalul de post. Se dau la cuptor, la temperatura de 180 grade C, timp de 30-40 de minute.

Ratatouille de ciuperci cu legume

Ingrediente: 500 g ciuperci, 1 dovlecel (zucchini), 1 vânătă potrivită, 1 ardei gras, o ceapă de mărime medie. Pentru sos: 3-4 linguri ulei de măsline, zeama de la o lămâie, sare după gust, oregano, piper alb, 2-3 linguri sos de soia, 1-2 căței de usturoi.

Mod de preparare: se curăță ciupercile și legumele de coajă; vânăta, ardeiul gras, dovlecelul și ceapa se tăie rondele potrivite, se presară un pic de sare și se lasă să stea 10 minute, timp în care punem o tigaie teflonată la încins cu o lingură de ulei de măsline; ­punem ciupercile în tigaie la făcut și așa, rând pe rând, procedăm cu toate legumele. Când sunt gata, se pregătește sosul astfel: se pun într-un bol uleiul de măsline, sarea, piperul, zeama de lămâie, sosul de soia, oregano, usturoiul pisat, se amestecă toate la un loc și se pune peste legume, se ­amestecă și se poate servi ca aperitiv sau garnitură.