Ciupercile de fag, ideale pentru gătit şi marinat

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 13 Noiembrie 2023

Pleurotus Ostreatus, cunoscut ca ciuperca de fag sau păstrăvul de fag, este un tip de burete gustos cu multe beneficii pentru sănătate, fiind slab caloric şi având în compoziţie vitamine, minerale esențiale, dar şi lecitină. Are proprietăți antibacteriene şi stimulează eliminarea elementelor radioactive din organism. Uscate și măcinate, ciupercile sunt utilizate în medicină pentru scăderea colesterolului și a trigliceridelor, iar în gastronomie sunt ideale pentru gătit, prăjit și marinat. 

Rețete

Tocăniţă cu bureţi de fag şi urdă

Ingrediente: 1 kg ciuperci de fag, curățate și spălate, 100 g unt, 2-3 linguri de ulei, 5-6 fire de ceapă verde, 2-3 fire de usturoi verde, sare și piper după gust, 200 ml smântână pentru gătit, 2 linguri făină. Preparare: Se pune untul la topit într­-o tigaie, se pun ceapa și usturoiul tăiate rondele și se lasă la foc mic pentru 2-3 minute; se adaugă, apoi, bureții de fag rupți în fâșii, se amestecă bine, se acoperă tigaia şi se lasă la fiert în suc propriu, la foc potrivit pentru 20-25 de minute. Se amestecă din când în când și se toarnă apă dacă s-a evaporat zeama lor. Când sunt aproape gata, se amestecă într-un bol cele două linguri de făină cu 2-3 linguri de ulei și cu smântâna și se adaugă peste ciuperci; se asezonează cu sare și piper şi se mai lasă să dea 2-3 clocote. 

Ciuperci de fag marinate

Ingrediente: 1 kg bureți de fag curățați și spălați, 1,5 kg morcov, 1,5 kg ceapă albă, 1,5 l apă, 300 ml oțet, 2 linguri sare, 200 g zahăr. Preparare: Se taie fâșii bureții de fag și se fierb o oră. Morcovii se taie rondele și se înăbușesc pentru 5-10 minute; ceapa se taie felii și se lasă deoparte. Într-o oală, se pun la fiert apa, oțetul, sarea și zahărul, apoi se lasă la răcit. Se ia o cratiță potrivită în care se pun un rând de bureți, apoi un strat de morcovi felii şi ceapă tăiată felii, se repetă până se adaugă toate ingredientele; se adaugă baițul, se acoperă și se lasă de pe o zi pe alta; apoi se pun în borcane care se închid ermetic și se depozitează într-un loc răcoros.