Clădirea Administrației eparhiale din Buzău, înnoită și sfințită

Data: 01 Noiembrie 2024

Clădirea Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost sfințită joi, 31 octombrie, după încheierea unui amplu proces de reabilitare, recompartimentare, consolidare și dotare a imobilului.

Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhi­episcop Ciprian, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, și pr. Alin-Leontin Balica, consilier la Sectorul administrativ-bisericesc, în prezența părinților consilieri și inspectori eparhiali, a protoiereilor, precum și a angaja­ților care își vor desfășura activitatea în  clădirea din orașul Buzău.

Lucrările au constat în înlocuirea acoperișului, consolidarea subsolului, zugrăvirea pereților exteriori și interiori, reamenajarea și mobilarea încăperilor. La parterul clădirii se află biroul ierarhului și cel al secretariatului eparhial, iar la etaj funcțio­nează birouri ale sectoarelor administrativ-bisericesc, economic-financiar, respectiv cultural și comu­nicații media.

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a vorbit despre această realizare istorică și despre modul responsabil în care a fost adus la îndeplinire proiectul de restaurare a edificiului administrativ.

„Dăm slavă lui Dumnezeu că am ajuns să ne bucurăm de această zi, care se înscrie în istoria Administra­ției de la Centrul eparhial din Buzău și a întregii arhiepiscopii. Lucrările de renovare și dotare efectuate aici, alături de cele realizate, până anul acesta, la sediile tuturor protoieriilor buzoiene și vrâncene, fac parte din campania de înnoire a tuturor clădirilor administrative bisericești. Iată că Dumnezeu ne-a ajutat să redăm și acestei clădiri frumusețea și demnitatea ce i se cuveneau. În toate lucrările de construcție și renovare, cel puțin până acum, s-a mers pe trei direcții: trăinicia lucrării, cu atenție la alegerea tuturor materialelor de construcție și de dotare, estetica imobilului, care trebuia să respecte stilul arhitectural specific unei clădiri bisericești, apoi utilitatea, adică tot ceea ce a fost realizat frumos să răspundă nevoilor celor care își desfășoară activitatea zilnică în spațiul respectiv”, a afirmat chiriarhul.

Cancelaria arhiepiscopală a fost zidită în anul 1838, în timpul Episcopului Chesarie al Buzăului, pe locul unei construcții mai vechi, așe­zată deasupra unei pivnițe din secolul al XVII-lea. Aceasta a avut, de-a lungul vremii, și alte destinații: locuință pentru episcopul locului, spital (între anii 1850-1854), internat pentru elevii seminariști și sediu al Tribunalului Județean.