Clădirile din UE vor intra în programul „Valul de renovări”
Comisia Europeană a lansat recent strategia denumită „Valul de renovări ale clădirilor” (Renovation Wave) care va introduce standarde minime de performanţă energetică pentru locuințe şi care va transforma stocul actual de clădiri din UE, în cea mai mare parte vechi şi cu pierderi mari de energie, într-unul mai eficient, mai sustenabil şi mai sănătos, potrivit iniţiativei „România eficientă”, un proiect derulat de Energy Policy Group, în parteneriat cu OMV Petrom.
Strategia cuprinde măsuri care vor face ca investiţiile în renovarea clădirilor să fie accesibile şi să stimuleze proprietarii, dar şi autorităţile să deruleze lucrări de eficientizare energetică. Potrivit Comisiei, clădirile sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie şi pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră de la nivelul UE. Totodată, în condiţiile în care circa 34 de milioane de europeni nu îşi permit încălzirea adecvată a locuinţei, „Valul de renovări” reprezintă şi o oportunitate de a rezolva problema sărăciei energetice.
În acest sens, odată cu strategia Renovation Wave, Comisia a publicat şi un document de recomandări prin care sugerează statelor membre să ofere o definiţie clară şi operaţională a consumatorului vulnerabil, precum şi o metodologie adecvată de măsurare a sărăciei energetice. Programul „va reprezenta o schimbare majoră pentru proprietarii de locuinţe, chiriaşi şi autorităţile publice”, a declarat comisarul pentru energie Kadri Simson, cu prilejul lansării iniţiativei „Valul de renovări”, subliniind că strategia va crea în Europa locuri de muncă şi beneficii economice la nivel local.
(Cristina Zamfirescu)