Clasele de elevi din România, cele mai aglomerate din UE

Un articol de: Oana Nistor - 11 Septembrie 2020

În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene erau în 2018 în învăţământul primar 24,5 milioane de elevi şi 1,8 milioane de învăţători, respectiv o medie de 13,6 elevi la un cadru didactic, după cum informează Oficiul European de Statistică - Eurostat. Din toate ţările UE, România are cel mai mare număr de elevi, cu o medie de 19,5 care îi revin fiecărui învăţător. Ţării noastre îi urmează Cehia şi Franţa (ambele cu 19,2), iar cel mai redus număr de copii îl întâlnim în Luxemburg (9), Grecia (9,2) şi Polonia (9,6). 

În general, notează Eurostat, elevii intră în programele pentru învăţământul primar când au între cinci şi şapte ani. 

Problema claselor supraaglomerate s-a acutizat în ultimii ani în România şi pentru că părinţii „vânează” şcolile bune, cu învăţători/profesori care au rezultate şcolare peste medie. Aşa s-a ajuns ca unele clase să cuprindă chiar şi peste 30 de elevi. „În învăţământul preşcolar grupa cuprinde în medie 15 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20. În învăţământul primar clasa cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 25”, se stipulează în Legea educaţiei. Aceeaşi lege însă permite, în anumite condiţii, funcţionarea sub efectivul minim sau peste cel maxim. 

Supraaglomerarea claselor de elevi, coroborată cu infrastructura şcolară deficitară, a reprezentat în aceste zile o piatră de încercare în procesul de organizare a şcolilor în contextul pandemiei de COVID-19.