Clerici pelerini în satul Patriarhului Nicodim

Un articol de: Diac. Gheorghe Ichim - 10 August 2019

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preoţii din Protoieria Sector 1 Capitală au organizat, în perioada 4-7 august, un pelerinaj în județul Neamț, cu ocazia sărbătorilor sfinților nemțeni. În biserica din localitatea Pipirig a fost săvârșită slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Nicodim Munteanu, fiu al satului nemțean.

Îndrumaţi de părintele protoiereu Marin Comănescu, clericii au păşit cu recunoştinţă și bucurie duhovnicească pe cărările locului în care s-a născut Patriarhul Nicodim Munteanu. În dimineața zilei de 5 august, preoții au participat la Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Cuvios Ioan Iacob” din incinta Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”-Vânători, Neamț, să­vâr­șită de Înalt­prea­sfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. După slujba de hram, grupul de preoți și-a îndreptat pașii către biserica voievodală a Mănăstirii Neamț, unde în anul 1894 Patriarhul Nicodim a fost tuns în monahism și unde a fost stareț în perioada 1924-1935. În continuare, preoții au poposit în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din comuna Pipirig, județul Neamț, unde au fost în­tâmpinați de părintele paroh Vasile Sandu. În măreața „Catedrală a munților”, așa cum este numită ctitoria Patriarhului Nicodim din satul natal, clericii din Protoieria Sector 1 Capitală au săvârșit o slujbă de pomenire, iar pr. conf. univ. dr. Radu Petre Mure­șan, de la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București, a rostit un cuvânt come­morativ despre viaţa şi activitatea acestuia. La finalul slujbei de pomenire, părintele protoiereu Marin Comănescu a vorbit despre importanţa şi folosul acestor pelerinaje şi întâlniri comemorative întru pomenirea marilor patriarhi ai Bisericii noastre, iar părintele paroh Sandu Vasile și-a arătat bucuria pentru un astfel de moment comemorativ și a mul­țumit pelerinilor pentru dragostea manifestată față de înaintașii noștri.

În continuare, preoții pelerini au urmat programul sărbătorilor sfinților nemțeni, urcând în ziua de 6 august pe Muntele Ceahlău, unde au participat la Sfânta Liturghie cu ocazia sărbătorii Schim­barea la Față a Domnului, iar în 7 august, la Mănăstirea Sihla, pentru hramul închinat Sfintei Cuvioase Teodora. Pe parcursul acestui pelerinaj au fost vizitate mănăstirile Bistrița, Pângărați, Bisericani, Petru Vodă, Secu și Sihăstria.