Clopotele au fost așezate în turnul-clopotniță
Cele șase clopote ale Catedralei Naționale au fost ridicate și așezate temporar în camera clopotelor din turnul-clopotniță de pe fațada de vest a locașului de cult. După finalizarea lucrărilor de la bolțile și la elementele metalice structurale ale clopotniței, clopotele vor fi așezate în poziția lor definitivă. În acel moment, clopotele vor fi sfințite și la interior, conform rânduielilor liturgice.
Cele șase clopote ale noii Catedrale Patriarhale, după sfințirea lor exterioară de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, din ziua de luni, 3 septembrie, au fost ridicate la o înălțime de 60 de metri și așezate temporar în camera clopotelor din turnul-clopotniță. Operațiunea a necesitat montarea unei macarale speciale, întrucât cele șase clopote cântăresc împreună 33 de tone. Clopotul mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălțime și un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km.
„Cele șase clopote vor fi montate pe trei structuri separate, care vor avea și o conexare între ele pentru o mai bună rezistență. Dintre aceste trei structuri metalice a fost ridicată una până în momentul de față, urmând să le ridicăm și pe celelalte două. După acest moment, când ridicăm la cota +58 a camerei clopotelor din turnul-clopotniță, le așezăm într-o poziție cât mai avantajoasă ridicării ulterioare definitive și, după ce le conservăm, continuăm lucrările la bolțile și la elementele structurale ale clopotniței. Mai durează câteva săptămâni, poate chiar o lună, această etapă de finalizare totală a turnului-clopotniță și a camerei clopotelor, după care reprezentantul în România al firmei Grassmayr din Austria, dimpreună cu echipa de specialiști, va prelua acea incintă ca front de lucru, ridicând clopotele în poziția definitivă, le vor echipa cu echipamentele electrice și electrotehnice de balans și cu toate cele necesare pentru buna funcționare. De asemenea, vor face probele de funcționare și le vor da în folosință într-un stadiu în care să le putem auzi în București”, a declarat pentru TRINITAS TV pr. Nicolae Crângașu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești.
La finalul lucrărilor de la turnul-clopotniță, clopotele vor fi sfințite și la interior, conform rânduielilor liturgice. Clopotele Catedralei Naționale au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, au o garanție de 15 ani și o viață (dăinuire) apreciată la peste 400 de ani. În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate. Ele au fost aduse în țară în data de 19 mai 2017.