Clujenii își iau rămas-bun de la Preasfințitul Vasile
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Preasfințitului Vasile a fost depus sâmbătă dimineaţa în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde credincioşii pot merge în aceste zile pentru a-i aduce un ultim omagiu.
Înainte de a fi depus în Catedrală, sicriul cu trupul ierarhului a fost întâmpinat la Reşedinţa mitropolitană de Înaltpeasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, de membrii Permanenței Consiliului Eparhial, preoți, angajați ai instituției și elevi seminariști. Apoi, sicriul a fost dus în procesiune, purtat de preoți pe umeri, până la Catedrală.
Cortegiul funerar a fost așteptat la intrarea în lăcașul de cult de credincioși cu lumânări și buchete de flori în mâini, aceștia venind să-și ia rămas-bun de cel care a fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului timp de 21 de ani.
Apoi, în Catedrală, a fost săvârșită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, în frunte cu Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, care, la final, a vorbit despre viața și activitatea Preasfințitului Vasile.
Până luni, când va fi săvârșită slujba Înmormântării, Catedrala Mitropolitană va fi deschisă, iar preoții vor oficia slujbe și vor rosti rugăciuni la catafalcul ierarhului. În toată această perioadă credincioşii pot aprinde o lumânare şi rosti rugăciuni, cu respectarea strictă a normelor sanitare prevăzute pentru perioada de pandemie, iar pentru păstrarea distanței fizice, jandarmii au amenajat un culoar de acces în Catedrală.
De azi până luni, în fiecare biserică și mănăstire din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, vor fi trase de două ori pe zi clopotele timp de trei minute, iar mâine, la Sfânta Liturghie, preoții vor oficia o slujbă de pomenire pentru Presfințitul Părinte Vasile.
Preasfințitul Părinte Vasile va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane. Luni, de la ora 9:00, se va săvârși Sfânta Liturghie arhierească, urmată, de la ora 12:00, în fața Catedralei, de slujba Prohodirii, oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.