Cod de conduită pentru utilizarea inteligenței artificiale
Întruniți la Londra, la începutul lunii noiembrie, în primul summit internaţional privind inteligenţa artificială (AI), liderii a peste 20 de țări printre care Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia, China şi Regatul Unit au semnat o declarație asupra unui cod de conduită pentru sistemele de inteligenţă artificială. A fost pentru prima dată când lumea s-a reunit pentru a identifica atât problemele, cât și oportunitățile aduse de AI, a subliniat ministrul britanic al tehnologiei, Michelle Donelan. Reuniunea nu a avut ca obiectiv scrierea unei legislaţii mondiale, ci găsirea căii de urmat, a adăugat ea, anunțând că vor urma summituri în Coreea de Sud şi în Franţa.
„Declaraţia de la Bletchley” se referă la crearea unor sisteme AI „sigure şi de încredere” și solicită dezvoltatorilor să se angajeze că vor recunoaşte nevoia de a „proteja indivizii, societatea şi principiile comune”, menţinând umanitatea în prim-plan. „Le cer dezvoltatorilor AI să semneze şi să implementeze acest cod de conduită”, a afirmat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a amintit că UE este un pionier în chestiunile de reglementare prin legea privind AI.
Referitor la această legislație, Germania, Franţa şi Italia au cerut accelerarea deciziilor și eliminarea „birocraţiei inutile”, astfel încât Europa să poată rămâne competitivă în fața Statelor Unite şi Chinei. Aceasta în contextul în care, potrivit ministrului francez Bruno Le Maire, UE, cu cele 5 miliarde de euro investite în AI anul trecut, este mult în urma SUA (50 de miliarde de euro) și Chinei (10 miliarde de euro) din acest punct de vedere.